Нова обществена поръчка подготвя Община Пловдив за изграждането на пословичния подлез „Модър-Царевец”. Кметът Иван Тотев е поискал процедурата да бъде стартирана преди да предаде щафетата на своя наследник.

От отдела на зам.-кмета по строителството Йордан Калев в момента изготвят заданието, което ще бъде със завишени финансови параметри.

Въпреки, че нито една фирма не се яви на пазарното проучване, пуснато от Община Пловдив, се очаква средствата за подлеза да бъдат вдигнати с между 1,5 млн. и 2 млн. лева. Първата поръчка се провали, след като само една фирма се яви на нея, а сумата бе 12 млн. лева. Единственият кандидат бе варненската фирма „Инжстройинженеринг“ ООД. Тя  обаче бе отстранена, тъй като не отговаря на предварително заложените критерии за изпълнител.

Това  бе втори опит за стартирането на поръчката. При първото заседание на комисията се оказа, че в Общината не бе постъпила нито една оферта за пробива.

Иван Тотев бе признал, че с първата поръчка Община Пловдив се опитала да мине „по-евтино”, но сега ще трябва да вдигнат сумата. Макар да се очаква вече то да струва най-малко 13,5 млн. лева, в бюджета има едва 500 хил. лева. Половината от заложените пари, с които трябваше да стартира обекта тази година отидоха за погасяването на борчовете на МБАЛ „Св. Мина”.В сумата влиза проектирането на инженеринг на обекта, както и неговото строителство с пътните платна и прилежащата инфраструктура. Всички терени около обекта са отчуждени, което означава, че след проектирането на подлез, той може да започне да се изпълнява.

Осигуряването на финансирането на обекта пък ще бъде работа на новия кмет на Пловдив.

Грандиозни проекти в Пловдив? Покриват борчове с парите за „Модър-Царевец” и ПК „Младост”Общината разпределя средствата за двата големи проекта към превозвачите и МБАЛ „Св. Мина”

Провал! Стартът на строителството на "Модър-Царевец" няма да е в този мандатОтстраниха единствената фирма,участвала в процедур