Освободеният предсрочно от затвора австралиец Джок Полфрийман излезе от Софийския централен затвор точно в 15,40 ч днес. Той ще бъде настанен в общежитието за мигранти в Бусманци, докато му бъде издаден нов паспорт. 

Преди да бъде качен в кола на дирекция „Миграция” чужденецът успя да извика на приличен български:"Благодаря на Десислав Трайков, заместник-началник на затвора". 

Въпросният шеф зад решетките наскоро сдаде поста заради скандала със заловения да шофира към морето наркобос Будимир Куйович, пуснат в отпуск от затвора. По-късно стана ясно, че Трайков изложил писмено становище пред Софийския градски съд австралиецът да не бъде освобождаван предсрочно. 

Полфрийман, който наръга смъртоносно през 2007 г. студента Андрей Монов, бе помилван от Софийския апелативен съд 8 г.  преди да изтече 20-годишната му присъда.

Най-близкото посолство на Австралия, което е в Атина, ще издаде нови лични документи на Джок.

Възможно е обаче той да остане в България и да не се прибере в родината, обясни неговият адвокат пред TrafficNews.

Преди да бъде помилван самият Полфрийман заяви, че иска да продължи своята дейност като член на  Българското затворническо сдружение, защото вече е изучил българския език и родното законодателство.  Той обаче отбелязва и че има осигурена работа не само в нашата страна, но и в Австралия и Германия.

Какво още каза защитника на Полфрийман вижте във видеото: