"Национална лотария" АД излезе със светкавична реакция по повод евентуалната законова промяна, с която ще се забранят частните лотарии. 

От най-големия организатор на лотарийни игри с търкане на билетчета изпратиха становище по внесения проект на закон за изменение на Закона за хазарта, който е иницииран от НФСБ и днес получи гласната подкрепа на премиера и лидер на управляващата коалиция на ГЕРБ и Обединените патриоти.

Те застанаха твърдо против подобна идея, като посочиха, че става дума за безпрецедентна национализация. Идеята на Валери Симеонов, заложена в проекта, е само държавният "Български спортен тотализатор" да може да организира лотарии, а правомощията на частниците да се сведат до иницииране на "томбола, бинго, кено и техните разновидности".

Становището на дружеството е меко казано паническо и предрича сериозен международен отзвук и удар по България, ако промените бъдат прието. 

Вижте цялата позиция без редакторска намеса:

Във връзка с внесения от Валери Симеонов и група народни представители проект на закон за изменение на Закона за хазарта, коментиран от министъра на финансите г-н Горанов и спортния министър г-н Кралев, бихме искали да изразим следната позиция.

Национализирането на частен бизнес е недопустим прецедент, който ще доведе до необратими последствия за държавата, законодателната и изпълнителната власт.

Фундаменталното нарушаване на установения от Конституцията на Република България правов ред, и грубото погазване на европейското законодателство ще причини огромни финансови и репутационни щети на България.

Отговорността и последствията от тези действия няма да бъде носена от политиците, стоящи зад внасянето на проекта, а от българските гласоподаватели и данъкоплатци.

Изразената позиция е подкрепена от „Евробет“ и Българска асоциация за развлекателни и хазартни игри (БАРХИ).

"Национална лотария" АД, регистрирана през 2016, е правоприемник на "Национална лотария" ООД, датираща като организатор на хазартни игри от 2013. Акционерното дружество е управлявано от Съвет на директорите в лицето на Васил Крумов Божков, Димитър Денчев Ганев, Георги Кънчев Попов и Мирослав Александров Илиев. Васил Божков - Черепа е обявен за краен притежател, тъй като държи над 25 % от капитала на дружеството, който е с общ размер 50 000 лева. 

Идва ли краят на Националната лотария? Премиерът подкрепил Валери Симеонов за частните лотарииЗаконопроектът предвижда да бъдат унищожени билетите, фишовете и талоните на частните лотарии