Галин Генов е победителят в конкурса "Най-добър млад предприемач" тази година. Той спечели голямата награда от 7 000 лв, с която смята да реализира бизнес плана си - адаптиране на залата по фехтовка в Пловдив за нуждите на инвалиди. Церемонията по награждаването се проведе днес край Гребния канал под тепетата. Тази година финалистите са петима, като трима младежи си поделиха третото място в надпреварата. 

19-годишният Галин се занимава с фехтовка, откакто е бил в шести клас. Миналата година той е завършил Националната търговска гимназия, а в момента изучава "Управление на бизнеса". Идеята му се зародила, докато пътувал в други европейски държави, където участвал в състезания.

"Забелязах, че, в която и зала да отида, част от нея е приспособена за хора с всякакъв вид увреждания. Освен спортистите, които подготвят за големи състезания, треньорите се занимават и с параолимпийци, както и с хора, които спортуват в ежедневието", разказа Галин пред журналисти. Според него е важно не само да се създадат условия за спорт, но и подходяща среда за хората с увреждания.

Галин решил да се включи в проекта именно с идеята си да адаптира и залата по фехтовка за нуждите на хора с увреждания. Помещението на "Пещерско шосе" е единствената специализирана зала в цяла България, разказа той. Младежът предвижда закупуване на специализирана екипировка, както и обучение на треньорите. 

Освен че е спортист, Галин се обучава и за треньор по фехтовка. Той се надява да има възможност да води тренировки за хора в неравностойно положение. 

Второто място в надпреварата зае актрисата и галеристка Патриция Пъндева. Нейната идея за създаване на онлайн платформа за български автори и култура бе финансирана с 4 000 лв. Третата награда от 2 000 лв. грабна Тодор Михайлов, чийто проект е свързан с планинския туризъм край Пловдив. Второто трето място си разделиха Виктория Ангелова и Мирослав Гаригов. Бизнес плановете им за отдаване на велосипеди под наем и създаване на нова настолна игра бяха отличени с награди по 1 000 лв.

Наградата на ВУСИ от 500 лв за най-млад участник в конкурса спечели Николета Енева, която работи по създаване на пловдивска уеб общност. 

Това е единадесетото издание на конкурса, който се организира всяка година от Община Пловдив. Надпреварата дава възможност на пловдивчани от 18- до 35-годишна възраст да представят свои собствени бизнес планове. Жури оценява работите в два етапа и определят четирите най-добри  плана по различни критерии.

Наградите бяха връчени от кмета Здравко Димитров, председателя на Общинския съвет Александър Държиков и заместник-кмета с ресор „Спорт и младежки дейности“ Георги Титюков.

Очаквайте подробности!

Пловдивски талант грабна европейски медал със счупен нос СНИМКИОсвен изявен спортист, младият фехтовач Галин Генов е и обещаващ предприемач с куп награди