Преди броени дни пловдивският талант във фехтовката Галин Генов направи нещо страхотно, спечелвайки бронзов медал от европейското за младежи до 20 години във Фоджа, Италия. Това е първо отличие за града от голямо международно първенство в този спорт от доста години насам. По пътя към него Галин преодоля много силни съперници, а постижението му има още по-голяма стойност преди факта, че бе извоювано с неприятна контузия - счупен нос. Сабльорът на СК Пловдив БГ с треньор Тодор Тонев получи и заслужено признание - вече е в националния отбор не само при младежите, но и при мъжете, и много скоро му предстои първото голямо състезание при най-силните - Световна купа. Освен като изключително надежден състезател в спорт с традиции като фехтовката, 18-годишният пловдивчанин се изявява отлично и в другото си любимо поприще - мениджмънта.

По пътя към бронза във Фоджа Галин записа 5 победи и 1 загуба в предварителната група. След това в елиминациите победи грузинеца Тога Какауридзе с 15:9 и украинеца Писаренков с 15:14, от когото бе губил два пъти преди това - на европейското за кадети преди 2 години в Пловдив, на което се класира шести, и в групата във Фоджа. На четвъртфинала пловдивчанинът надигра младежкия олимпийски шампион от Унгария Кристиан Рап също с 15:14, а на полуфинала отстъпи на руснака Поздняков с 13:15.

Галин е роден на 11 юни, 2000 г. в Пловдив. Като малък започва да тренира плуване, след това тенис. Към фехтовката го насочват родителите му, когато е в пети клас. Майка му е бивша състезателка, а вуйчо му - Васил Миленчев, е най-добрият международен съдия в света - носител на приза 4 пъти за последните 5 години. От началото досега тренира в СК Пловдив БГ под ръководството на Тодор Тонев и с помощта на тактическите и психологически съвети на вуйчо му.

Пътят на Галин към високите спортни постижения не е безпрепятствен. След европейското и световното за кадети си чупи ръката и се налага да бъде опериран цели 4 пъти. На турнира от Световната купа за младежи в Париж, предхождащ европейското до 20 години във Фоджа, му чупят носа по време на мач и той трябва да решава дали да се оперира или да играе. Решава да играе и печели бронзов медал! Още ме боли, но всички функции са запазени и засега няма да го оперирам, заявява талантът. Оказа си психологическо влияние, но в крайна сметка го преодолях. Не очаквах този медал, целта ми беше да вляза сред първите 16. Оттам нататък всичко можеше да се случи, конкурентите са много равностойни, европейското е едно от най-силните състезания. За мен мотивацията и психологическият аспект са най-важни в нашия спорт, техническата подготовка се създава, допълва той.

Галин Генов от малък е закърмен със спорта - в свободното си време продължава да практикува футбол, тенис, волейбол, ски, скуош. Фен е на Локомотив Пд и Реал Мадрид и още го е яд от отпадането на Белия балет в Шампионската лига. Но има и друго сериозно увлечение. Ученик е в Търговската гимназия в Пловдив и проявява засилен интерес към мениджмънта и бизнес сферата. Част е отбор, който ходи по състезания в тези области. Със съекипниците му са участвали в надпреварата Джуниър Ъчийвмънт за най-добра бизнес идея и са печелили наградата за търговска марка с изработената от тях мултифункционална възглавница за пътуване. Отделно от това Галин е носител на приза Глобал Ентърпрайз Чалъндж за най-добра презентация на английски. Завършил е школа по мениджмънт в ОДК, отборът му беше и на финалите на състезанието за най-добър млад предприемач, като резултатите ще бъдат оповестени на 28 март. Освен всичко останало Галин и приятелите му са във втори кръг на европейска олимпиада по статистика. Обичам да се занимавам. Споделяме си отговорностите и тези дейности не ми пречат на тренировките и подготовката, категоричен е спортистът.

В неделя заминава за първо си състезание от Световната купа в Будапеща, но вече при мъжете. Качествата и постиженията му не останаха незабелязани и пловдивчанинът бе призован в представителния тим на България заедно със своя съгражданин Стефан Булдеев. След това предстои световно за младежи във Варшава, а от 29 май - европейско за мъже до 23 години в Пловдив. Твърдо съм решил да се занимавам с фехтовка и да гоня олимпиадата през 2024 година - за Игрите в Токио догодина може би ми е малко рано. В същото време искам да се развивам професионално и в други области, завършва талантливият фехтовач Галин Генов.