Ефрейтор Николай Върбанов от 61-ва Стрямска механизирана бригада беше награден с висото отличие "Доблест" - І степен за спасяване на човешки живот. Официалната церемония се проведе вчера във Военния клуб в Карлово. За първи път от учредяването на наградата през 2008 година тя се присъжда на военнослужещ, което е повод за гордост и е изключителна чест за 61-ва Стрямска механизирана бригада, част от която е ефрейтор Върбанов.

Припомняме, че военослужещият беше единият от спасителите на 11-годишно момиче, попаднало във води на Стара река над Карлово на 10 март 2019 г. и така стана герой на България. Тогава заедно с 29-годишния Тони Танчев и други приятели били на разходка край водопад „Сучурум“. Без да се замислят, младежите се хвърлят да извадят тялото от мътните води. Веднага се обаждат на телефон 112. Благодарение на добрата подготовка и преминатия курс за санитарен инструктор във Военномедицинска академия в София, ефрейтор Никола Върбанов успява да окаже първа медицинска помощ. Изваденото дете нямало пулс и не дишало, но това не изплашило военнослужещия, който продължил да прави сърдечен масаж на пострадалото момиче, близо три минути, докато дошло в съзнание.

По време на церемонията по награждаването командирът на 61 механизирана бригада – бригаден генерал Деян Дешков сърдечно благодари на сдружението за инициативата. Той заяви, че доблестта и смелостта са качества, които са акцент във възпитанието и обучението на военнослужещите от Въоръжените сили и в частност 61 механизирана бригада, и допълни, че не се съмнява във волята и желанието на всеки един военнослужещ от бригадата за оказване на помощ в критична ситуация.

Снимки: 61-ва Стрямска механизирана бригада

Това са героите от Карлово, спасили трите деца край водопада Сучурум ВИДЕООпитът за селфи не е причина за инцидента, разкри майката на 11-годишното момиче

Командос от Карлово е в основата на спасяването на детето от водопада "Сучурум", цялата бригада горда с него ВИДЕОБлагодарение на преминатия курс във Военномедицинска академия, ефрейтор Никола Върбанов успява да окаже първа помощ