Над 4300 зрелостници се явяват на днешните матури в Пловдив и областта. Стартът на изпита е започнал без проблеми, съобщи пред репортери директорът на РУО – Пловдив Иванка Киркова.

„В няколко учебни заведения матурите са започнали малко преди 9:30 часа. Няма информация за върнати зрелостници заради влошено здравословно състояние”, каза Киркова.

Единствените проблеми тази сутрин са били в едно училище, където е имало зрелостници, които не са носили документ за самоличност. Това е едно от задължителните условия за явяването на матурите. Тези деца са били върнати.

"В случай имаме съмнения, че е направен опит да се яви друго лице. Направена е консултация с полицаи. В случай имаме съмнения че е направен опит да се яви друго лице направена е консултация с полицаи. Във всички центрове имаме полицаи и медицински лица. Има случаи на представени лични документи, които са изтекли. Единият от върнатите ученици е заявил, че снощи са му взели книжката. От януари е трябвало да подмени личните си документи, но не го е направил. Бил в чужбина", каза Киркова. 

Киркова пожела успех на всички зрелостници.

Припомняме, че за първи път децата ще започнат да работят по тестовете в 9:00 часа. Те ще са с маски и ще са през 1,5 метра разстояние един от друг.

Част от българските ученици прекрачват за пръв път прага на класните стаи след социалната изолация заради коронавирусната епидемия. Над 48 хил. ученици се явяват на матурата тази година.

Малко след 6 часа тази сутрин журналист изтегли изпитния вариант за матурата по БЕЛ. Зрелостниците ще работят по Тема 18, която беше изтеглена измежду 11 млн. комбинаци.