Къщата на поета Пейо Яворов в София вече е собственост на Столична община. Това стана ясно след отварянето на офертите за имота. Знаковата сграда беше обявена за продан от частен съдия изпълнител. Началната цена в търга беше 1 285 000 лева.

"Столична община спаси за обществото една знакова старина на София. В мое и на общинските съветници Малина Едрева и Борислав Бориславов присъствие беше отворена единствената оферта - на Столична община и бе прието, че тя е валидна и ще бъде процедирана", заяви зам.-кметът по културата доц. Тодор Чобанов в социалните мрежи.

През следващата седмица Общината ще преведе остатъка от средствата и ще получи нужните документи за окончателното придобиване на собствеността и въвеждането във владение. 

Чобанов е категоричен, че домът на Яворов ще продължи да бъде музей. Сградата ще се стопанисва от Националния литературен музей, който в партньоство със СО ще продължи да предоставя експозицията на обществеността, да организира изложби, поетични четения и други.

Въпреки че вторият етаж на емблематичната постройка беше ремонтиран, къщата се нуждае от конструктивни укрепвания. Необходимите ремонтни дейности ще бъдат извършени през 2020 г. 

Продължават усилията за съхраняването и на други знакови старини на София, в това число създаването на къщата-музей "Райна Княгиня", уточнява още Чобанов.
 
"Преди година поех ангажимент да я спасим, след като беше обявена за продан от частен съдия изпълнител. Затова получих и единодушна подкрепа от Столичния общински съвет. Сега предстои процедурата по придобиване от общината да бъде завършена", заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова във Facebook.
 
Това е четвърти опит за продажба на имота, който този път завърши успешно. На досегашните търгове така и не се появиха желаещи кандидат-собственици. Първата обява за продан на имота, намиращ се наул. "Г. С. Раковски" № 136, беше публикувана на 11 октомври 2018 г.
 
Шефът на комисията по култура в Столичния общински съвет Малина Едрева обясни пред TrafficNews, че липсът на интерес от страна на големи инвеститори се дължи на това, че според приетия подробен устройствен план на района къщата и терена са определени само и единствено за музей. 
 
В дома се пазят ценни сбирки от ръкописи, първите му издания с автографи, оригинални фотографии и личната библиотека на поета, неговата оръжейна колекция, както и кабинетът на твореца, пресъздаващ автентичната атмосфера на писателския му живот. Сградата е отворена за посещения на 31 октомври 1954 г.В дома се пазят ценни сбирки от ръкописи, първите му издания с автографи, оригинални фотографии и личната библиотека на поета, неговата оръжейна колекция, както и кабинетът на твореца, пресъздаващ автентичната атмосфера на писателския му живот.