Съдбата на къщата на поета Пейо Яворов в София се превърна сред най-коментираните теми в социалните мрежи през последните дни. Причината е четвъртият опит за продажба на имота, който към момента е частна собственост. Началната цена за паметника на културата е 1,285 млн. лв. Новият търг стартира на 26 август до 17:00 ч., а наддаването ще продължи на 26 септември 2019 г.

Съдбата на емблематичната сграда на улица "Раковски" 136 остава под въпрос, а състоянието й крие много притеснения за бъдещето й. 

Министър Боил Банов трябва на всяка цена да участва в обявения нов търг за публична продажба на емблематичната Яворова къща в София и да се включи в наддаването, за да може да бъде тя съхранена за поколенията в автентичния й вид, призоваха от сдружение "Словеса".

От Столична община пък все още не са сигурни дали ще участват в търга, тъй като сделката би била рискова поради неуредена документация и дългове. Кметът на София Йорданка Фандъкова потвърди намерението на местната власт да превърне имота от частна в публична собственост, но заяви, че това не трябва да стане за сметка на по-висока цена за къщата.

"Сигурен съм, че държавата или общината ще се намесят решително, в момента се уточняват детайлите", обясни по-рано днес директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов.

Къщата е паметник на културата и трябва да остане така, без значение кой я стопанисва, категоричен е Капралов.

Ако финансовият министър Владислав Горанов се съгласи, Министерство на културата би могло да участва в наддаването за емблематичната сграда на обявения публичен търг и с част от средствата, които партията ГЕРБ съвсем наскоро възстанови на бюджета като „надвзети" средства от партийната си субсидия. Става въпрос за 5,6 милиона лева, отбелязват от сдружение "Словеса".

Към момента собственик на сградата е Васил Панчев. Той наследил имота със задължения, защото къщата е ипотекирана няколко пъти от предишните собственици. Панчев искал да дари сградата на държавата, но предният собственик отказал да свали ипотеката. 

Вторият етаж от дома на поета е ремонтиран, но са необходими и конструктивни укрепвания. Целият покрив е сменен, укрепени са и външните фасади.

Пейо Яворов и съпругата му Лора Каравелова живеят в къщата на ул. „Раковски" № 136 до фаталната вечер на 30 ноември 1913 г., в която тя отнема живота си.

В дома се пазят ценни сбирки от ръкописи, първите му издания с автографи, оригинални фотографии и личната библиотека на поета, неговата оръжейна колекция, както и кабинетът на твореца, пресъздаващ автентичната атмосфера на писателския му живот. Сградата е отворена за посещения на 31 октомври 1954 г.

Снимка: БГНЕС

Къщата на Яворов отново на търг с начална цена 1 285 459 леваПри първите опити за продажба на имота липсаха кандидат-купувачи

Ще се включи ли Столична община в търга за къщата на Яворов?Придобиването на сградата не трябва да е за сметка на по-висока цена, каза кметът Йорданка Фандъкова