Всички пътници, отивайки към гишетата се засичат от термокамери, които определят точната им температура, увери министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който направи извънредна проверка на летище „София“.

Когато температурата е над 37 градуса, пътникът се отвежда в специална стаичка и попълва анкетен лист, дава му се брошура за действията, които трябва да предприеме след това, обясни Ананиев.

„Хората с температура се извеждат от летището през специална врата и там чака санитарен автомобил. На база на организацията, която сме създали с лечебните заведения, ако човек е заподозрян, че има някакви опасности от заболяване се отвежда в лечебно заведение, което сме определили. За София това е ВМА, за Варна – болница „Св. Марина", за Бургас – Областната болница“, допълни той.

По думите му Истанбул, Москва и донякъде Доха са най-критичните дестинации.

Кирил Ананиев съобщи, че във Варна има един изолиран пътник на летището – българин, който идва от китайски остров, но той е с ниска температура – 37 градуса, пише БТВ.

На терминал 1 е монтирана също термокамера, която ще се заработи днес. Там температурата на пътниците се измерва дистанционно с така наречените пистолети.

Организацията на летището е изключително добра – има 10 души от здравното министерство, представители на Граничната полиция, на летищните власти и на Агенция „Митници“. Между тях има координация, всяка една от тези институции знае в какъв момент се намесва в пропускателния процес на пътниците на летището, увери още министърът на здравеопазването.