Дъщерята на млечния бос Димитър Зоров – Силвия Зорова, ще връща близо 400 000 лева за къща за гости.

ЕТ „Силвия Зорова“ е в предварителния списък на бенефициерите, публикуван на сайта на фонд „Земеделие“,  на които към 15 ноември 2019 г. е открито производство за налагане на 100% санкци заради открити нарушения в изпълнението на европроектите.

Зорова е получила 391 160 лева за реконструкция на съществуваща сграда в хотел за селски туризъм и за закупуване на необходимото оборудване. Става въпрос за обновяването на хотела край семейната мандра, построен още през 1997 г.

Дъщерята на Димитър Зоров – съосновател и управител на мандра „Пършевица“ и председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, е в семейния бизнес като управител на хотела. Съпругата му Марияна пък е маркетинг-мениджър на мандрата.

Зоров е сред най-големите производители на млечни изделия у нас, като пазарният дял на бизнеса му се определя между 25 и 30%. Той е завършил полицейската академия в Симеоново, но веднага след промените той се захваща с млечния бизнес. Купува полуразрушената мандра в местността Пършевица във Врачанския Балкан и започва да развива бизнеса заедно с родителите и съпругата си.

Силвия от малка е реклама на марката,  като детското й лице е върху кофичките с кисело мляко и върху камионите, с които се разнася продукцията на мандрата.

ЕТ „Силвия Зорова“ е регистрирана през 2013 г. в село Миланово, община Своге, на един адрес заедно с още 13 фирми, показва справка в Търговския регистър.

След скандални разкрития за неправомерно получени и харчени пари по европоекти, земеделското министерство разпореди проверки на всички къщи за гости, получили финансиране по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ в периода 2007-2013 г., за които 5- годишния период на мониторинг не беше изтекъл. Екипите на ДФ „Земеделие“ провериха общо 295 къщи за гости. От тях 288 проекта бяха в период на мониторинг и 7 - в извън мониторингов период, по постъпили сигнали на журналисти. Общата субсидия за всички 288 къщи за гости възлиза на 81 млн. лв.

Милко Калайджиев със солена глоба заради къщата си за гости253 къщи трябва да върнат общо 46,4 млн. лева

 До момента са обработени резултатите за 276 от тях и са открити 253 производства за общо 46,4 млн. лв. От тях 158 проекта са с наложена пълна санкция от 100% за общо 43,1 млн. лв.  Останалите 95 проекта са с частична санкция, която възлиза на 3,3 млн. лева.

Източване на европари? Собствениците на шест къщи за гости в Пловдивско трябва да върнат 1,7 млн. лвТри имота в Розино са уличени, след като попадат под ударите на проверката

Най-честите нарушения при проектите за къщи за гости, констатирани от ДФЗ – РА, са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план. По-конкретно, установените нарушения за неизпълнение на реализираните приходи от подпомогнатата дейност, неизпълнение на ангажимента за създаване на нови работни места, липса на активи, за които е изплатена субсидията, както и изкуствено създадени условия, с цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката.

 391 160 лева, колкото ще връща Силвия Зорова, е максималната сума, която може да се получи за такъв проект по мярка 6,4  на ПРСР.  

Сред останалите, които са получили тавана от 200 000 евро за своите проекти и сега ще връщат 100% от субсидията, е и „Агротрейд-Ана Димитрова“, заради бе уволнен зам.министърът на икономиката Александър Манолев, а по-късно срещу него стартира наказателно производство за представяне на данни с невярно съдържание.


Благоевградската окръжна прокуратура обвини Александър Манолев, че е излъгал, за да получи средства от европейски фондове, с които да изгради луксозната къща за гости, използвана като фамилно жилище. А престъплението е извършено в съучастие с Ана Димитрова, която чрез своята фирма ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова", гр.Сандански, е подала искането за подпомагане и съответно е получила средствата - 391 160 лева от "Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони – Европа инвестира в селските райони".


В списъка на фонд „Земеделие“ е и кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер – заради нередности покрай семейния  хотел „Роксана“, собственост на ЕТ „Назмие Мюмюн Искандер“, той също ще връща 391 160 лева.