В момента тече работа по изготвяне на проектозакон за създаване на държавна верига бензиностанции. Това потвърдиха на извънреден брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов и вицепремиерът Томислав Дончев. 

"Да, държавата предлага да създаде собствени бензиностанции. Обявено е от днес, съвсем прясно е. Нашите експерти от министерство на икономиката и министерство на финансите в момента работят по изработване не проект. Скоро ще имаме законопроект и ще бъде пуснат за обществено обсъждане. Има обществен интерес към темата и с право. Целта е да се свали напрежението между цената и качеството и да изпълним задължения по европейски директиви за държавния резерв", обясни министърът на икономиката Караниколов. 

От правителството обявиха още, че така ще има здравословна конкуренция на пазара, която да регулира както ценовото предлагане, така и качеството на горивата.

"Пазарът ще има още един играч – дали това да се мисли като допълнителна гаранция и като конкуренция в сектора, да. Когато държавата се включи и предлага горива с минимална надценка, това ще е добре за потребителите", поясни Томислав Дончев.

Той допълни, че едно такова държавно дружество ще спазва всички правила на конкуренцията, но така ще има ясен конкурент, така че цените да бъдат прозрачни и да има качество, което да се контролира и бе категоричен "ние ще бъдем равнопоставени на всички на този пазар".

И Караниколов и Дончев обаче бяха категорични, че процесът по реализиране на една такава верига държавни бензиностанции ще отнеме изключително много време.

Вижте още по темата тук: 

Предложение: Създаване на държавна бензиностанцияТова е идея на министерството на финансите