Напълно неясни са причините, довели до състоянието на амок, при което Илия Стоичков е убил пенсионирания преподавател Стефан Нейков. Нито разследващите, нито обвинителите не са разбрали какво е отключило агресията в мъжа. Единствено адвокатът му загатна, че причините за афекта ще станат ясни по-нататък. Той допълни, че съпругата на Стоичков не е имала любовна връзка с доцента.

Според обвинителите мотивът за убийството е ревност, тъй като съпругът разбрал за контактите на съпругата си с пенсионирания преподавател.Тя се записала да учи в Аграрния университет още през 2005 година, но по различни причини многократно прекъсвала и не успявала да завърши висшето си образование. 

Нейков обещал да й помогне да се дипломира, но в замяна на това поискал някои услуги. Според обвинението доцентът е поискал и пари, за да помогне.  Докъде точно са стигнали отношенията между двамата е обект на разследването, което в момента продължава. 

Съпругът на "вечната" студентка обаче разбрал за случилото се и побеснял. С помощта на жена си, той най-вероятно е решил да заложи капан на преподавателя и да му даде урок. Тя го поканила на среща извън града, близо до Спортната зала до Оризари. Той отишъл, но минути след това на мястото пристигнал и съпругът, въоръжен с бухалка. Нахвърлил се върху него и буквално го смлял от бой. След това го натоварили на колата и го откарали до Военна болница, където бил паркиран автомобилът на Нейков - "Фолксваген".

По време на  делото днес бяха разкрити и кошмарни подробности за смъртта на доцента. Той е бил жестоко пребит и изтезаван сексуално. Аутопсията е установила множество наранявания по главата, кръвоизливи, счупени ребра, разкъсани вътрешности и разкъсване на аналния отвор. "Убиецът е вкарал бухалката в него"

Иванка е признала всичко в полицията. След като половинката й отнел живота на преподавателя, тя отнесла оръжието и го захвърлила на брега на река Марица. В унисон с подробния разказ за убийството, униформените са открили бухалката точно на посоченото от нея място.

Съдът реши да остава зад решетките Илия, като магистратите са сметнаха, че има реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление.”. Определението не е неокончателно и подлежи на обжалване до понеделник в Апелативен съд.

 

Изплуваха зловещи подробности: Убитият доцент - изнасилен, пребит и ограбен ВИДЕОЗащитата на Илия Стоичков: Не е искал да го убива, бил е афектиран

Внукът на убития доцент случайно видял колата на дядо си пред Военна болницаПреди това близките на Стефан Нейков го издирвали в кварталните заведения

Убиецът на доцента остава зад решетките ВИДЕОИлия Стоичков може да получи от 10 до 20 години лишаване от свобода

Мъжът, задържан за убийството на доцента - възпитан и услужлив международен шофьорСъпрузите, замесени в кървавата драма, живеят в село край Пловдив