Целият борд на Българската банка за развитие ще бъде освободен. Възмутен съм от това, което са направили , заяви премиерът Бойко Борисов по повод изнесената информация, че ББР е отпуснала 75 милиона лева кредит на колекторска фирма. 

Главният изпълнителен директор Стоян Мавродиев и останалите от Управителният съвет ще бъдат освободени, след като медийни публикации разкриха, че те са отпуснали кредит за 75 млн. лв. на колекторска фирма. В последствие ББР опита да обяси, че това по тяхна собствена антикризисна мярка, но обяснението не издържа, тъй като самият процес по финансирането е започнал преди разразяването на епидемията в България.

“Министърът на финансите ми каза, че никой с него не е говорил за това. И министърът на икономиката, който е принципал на ББР, също. И съм му наредил изпълнителните директори в Борда незабавно да бъдат освободени. ББР действа като всяка останала банка . Затова принципалът да свиква Борда и да освобождава всичко в него“, нареди Борисов.

Това не звучи добре. Не знам колко е законно и колко е морално, но определено не звучи добре. Така вицепремиерът Томислав Дончев   Вчера коментира кредита, отпуснат по време на извънредно положение в размер на 75 милиона лева отпуснат от  Българска банка за развитие (ББР). Държавната финансова институцията е кредитирала с голямата сума дружеството "Свети Георги груп", част от групата на най-големия колекторски конгломерат „С.Г. груп“.

Безспорно колекторската фирма е най-силна на пазара за лоши кредити, като по данни на „Капитал“ предходната година е изкупила пакет от 538 млн. лв борчове към Първа инвестиционна банка. Финансовите отчети на дъщерната "Свети Георги груп“ обаче показват активи едва за 57 хиляди лева и 2000 лева приходи за 2018 година, при нулев отчет в графа печалба.

Сегашната сделка е за необслужвани заеми от Пощенска банка и Общинска банка. Заемът, отпуснат от ББР, е за 10 г. с лихва от 3,5% плюс 3-месечен Euribor, като не може да е по-ниска от 4 на сто.

От ББР трябва да коментират защо е отпуснат този заем, заяви Томислав Дончев. 

Даването на този заем от страна на ББР е част от мерките на държавата за насърчаване на малкия и среден бизнес, заяви шефът на банката Стоян Мавродиев.

„Това е една от редица самостоятелни мерки на ББР за подкрепа на бизнеса по време на криза, чрез които ще бъде допълнен и надграден основният антикризисен пакет на правителството на стойност 700 млн. лв., който се очаква да произведе общ ефект от над 2,5 милиарда лева. Финансирането от ББР конвертира чрез специализиран посредник неликвидни в ликвидни активи, което ще позволи на финансовите институции от своя страна да използват получения ресурс за подкрепа към малки и средни предприятия“, коментира  Мавродиев.

Това означава, че при възможност колекторското дружество да изкупи нови дългове, стойността на пакетите веднага се влива в частните банки и това разширява възможността им за финансиране на нуждаещите се. От друга страна това означава усилено събиране на изискуемите суми от пресрочили задълженията си длъжници. Това от своя страна по-скоро противоречи с мерките, въдворени със заповедите и Закона за мерките по време на извънредно положение, който на практика забрани част от дейностите на частните съдени изпълнители – запори на сметки на физически лица и лечебни заведения, публични продани и др.

Междувременно от  „С.Г. груп“ са публикували на сайта си съобщение  не за отсрочка, но за „отстъпка“:

Важна информация! Bъв вpъзĸa c пpeдпpиeтитe мepĸи oт cтpaнa нa eвpoпeйcĸитe и нaциoнaлни инcтитyции, които целят да оĸaзвaт нeoбxoдимaтa пoдĸpeпa нa дoмaĸинcтвaтa и пpeдпpиятиятa изпитвaщи вpeмeнни зaтpyднeния, СГ ГРУП ЕАД, дава възможност на всички свои клиенти да заплатят с отстъпка задълженията си в периода до 15.04.2020 г.