Нова кампания в подкрепа на младия пловдивчанин Петър Радев, както и на стотиците други българи, които се борят с левкемия, ще се състои на на 23 септември в Пловдив. Тези, които искат да помогнат, могат да се явят за вземане на кръвни проби за съвместимост за донорство на костен мозък. Кампанията ще бъде в УМБАЛ "Пловдив" (бившата Окръжна болница), на първия етаж.

"Моля всеки, който има възможност, да заповяда и да помогне, с това Вие давате не само на мен втори шанс за живот, но и на хиляди други по света! Отново аз и моето семейство Ви благодарим от сърце!!!", призовава Петър Радев.

Акцията е втора по рода си, след като на 5-и септември десетки познати и непознати на момчето се тестваха, за да проверят съвместимостта си.

Студент по медицина от Пловдив има нужда от помощта ни, за да пребори тежко заболяванеУтре се организира акция по вземане на кръв в Отделението по урология в УМБАЛ Пловдив и Александровска болница в София

Припомняме, че 25-годишният Пепо от Пловдив, който наскоро беше диагностициран с остра миелобластна левкемия, има нужда от нашата подкрепа. Той и стотици други млади хора се нуждаят от донори на костен мозък. Негови приятели и колеги организират акция по вземане на кръв отново на 23 септември. Същите проби могат да бъдат дадени и в Александровска болница в София за HLA типизация.

Всеки, който иска да помогне, може да се тества, за да бъде включен в международната листа на донори за съвместимост с някой пациент, а в последствие ще има избора да дари костен мозък и за Петър. Към момента това е единственият възможен вариант за донорство, съобщават близките. Акцията е напълно доброволна и безплатна.

Ето какво призова момчето, което е възпитаник на Езикова гимназия „Пловдив“, в профила си във Фейсбук непосредствено преди първата кампания на 5 септември, броени дни след като е разбрал за сериозното си заболяване:

"Приятели, за съжаление наскоро бях диагностициран с остра миелобластна левкемия и тези дни ще започвам лечение. Въпросът е, че съвсем скоро ще имам нужда от донор на костен мозък. В момента с помощта на мои колеги се организира тестване за HLA съвместимост, за което е нужно само вземането на малко кръв.

Този тест е безплатен и с него ще бъдете включени в международната листа на донори, където сте анонимни и ако се окаже, че сте съвместими с някой пациент, имате избора да дарите костен мозък за него. Имате и правото да откажете, ако сте съвместими с някого, но цялата процедура за вземане на костен мозък трае 1-2 минути, малко е болезнена, но може да спасите нечий живот с това дарение. Процедурата не крие никакви рискове за донора.

Има и втори вариант, който е конкретно тестване за специфичен пациент и се извършва в Александровска болница в София, но то струва 370 лева и не мога да карам никой да плаща такава сума и не сте и длъжни по никакъв начин.

Този тест се извършва в Александровска болница в имунологията. За хората, които са в София, ще им е по-удобно направо там. Безкрайно ще съм ви благодарен, който има възможност, да се тества и да сподели с близки и приятели, ако могат и те да се тестват".