Свидетели, адвокати и близки, които днес присъстваха на делото за убийството на митничаря Георги Дребчев, минаха през цялата палитра емоции – от сълзи до смях. Съсед на жертвата разказа как във фаталната вечер чул гърмежи и видял през терасата си мъж, който лежал на земята. Слизайки пред входа той разпознал „Бате Жоро“, който стенел и молел за помощ. Показанията му върнаха почернената майка Стоянка към най-страшните й спомени и тя се разплака.

Съвсем друго обаче бе настроениeтo в залата по време на разпита на един от свидетелите – Георги Мръцков. Той влезе с гръм и трясък в залата и още в самото начало изрази мнението си за съдебната система в България. „Какво да ви кажа?! Като родопски катър ме натовариха със 7-годишна присъда, макар че нямах никаква вина“, оплака се едрият мъж, който е осъден за притежание на оръжие и според прокуратурата е част от т.нар. „Коматевска банда-2“. През 2000-та година в помещения в Овощарския институт са открити много оръжия и боеприпаси.

По време на операцията Мръцков е там. „Отидох да взема един багаж и полицаите влязоха с насочени пистолети. Беше голям стрес“, спомни си Георги, който вече е излежал наказанието си. Оказа се, че въпросният „багаж“ бил ракия.

Впоследствие стана ясно, че той се познава с обвиняемия Божидар Атанасов и свидетеля на обвинението Шиеков покрай „домашните им любимци“, които тримата водели на „изложби“. След като съдията влезе в подробности се оказа, че „любимците“  са питбули, а „изложбите“ – кучешки боеве! „Е, то тогава изложбите си бяха боеве“, обобщи свидетелят. На въпроса дали познава някой от залата, Мръцков посочи прокурора Георги Пенев и му благодари, че му е намалил парична глоба от 5000 на 1000 лева. Съдията Симитчиев го предупреди да не философства и го заплаши с глоба от 1000 лева за неуважение на съда. На въпроса дали познава някой друг от кръга на Божидар Атанасов, Мръцков каза, че познава Маленко Галев, тъй като по-рано бил рокер. Накрая той заяви, че вече е приключил с „тези работи“ и бе освободен.

Днес показания дадоха шефът на фирмата за велосипеди „Макском“ Максим Митков и приятелката на бившия съдружник на собственика на „Готмар“ Георги Тучев- Агрон Гордани.

Оказа се, че Дребчев е вършел дребни услуги на Митков, помагайки му при вноса и износа на части на велосипеди, като срещу това Митков му се е отблагодарявал със суми между 150 и 200 дойче марки, които очевидно по онова време са били конвертируемата валута за рушвети в митницата.

Митков потвърди показанията на предишни свидетели, които разказаха за обтегнатите отношения между  Дребчев и бившия му началник Димитър Толев, към чийто пост митничарят очевидно се е стремял.  Убитият споделил пред бизнесмена, че Толев го е наричал "цървул". За сметка на това обаче митничарят имал компромат срещу началника си за контрабанда на цигари на летище Пловдив. Самият Толев на предишното заседание заяви, че не е имал никакви конфликти с шофьора си, подходи с огромна доза ирония към въпроса дали е знаел, че Дребчев се стреми към неговия пост и даде доста ниска оценка за възможностите на митничаря.

Полицай от Главна Дирекция Национална полиция съобщи, че вероятният мотив за жестокото престъпление е замесването на Георги Дребчев в наркоканал. 

ВИДЕО от делото вижте тук:

Прокурорът Георги Пенев и един от защитниците на обвиняемия Карабелов - Стефан Левашки 

Свидетелят Георги Мръцков определено успя да вдигне адреналина в залата

Свидетелят Димитър Стоичков- не знам, не чух, не видях!

Дъщерята на убития Дребчев се появи в съда с модерната сред поп фолк певиците прическа с рогчета

Бизнесменът Максим Митков си спомни, че е давал дребни рушвети на приятеля си

Оръжейникът Петър Кирязов описа подсъдимия като "симпатяга, който разбира от оръжие"

Делото продължава следващата седмица с разпит на други свидетели. 

Парашкева Иванова, TNS.bg