TrafficNews.bg наскоро ви запозна със случая с появилите се клипове за насилие над животни в интернет. 

На един от клиповете беше заснет беззащитeн кон, който се строполи на столичната улица „Геме Димитров”, поради недохранване. Над животното бе нанесен побой от „стопаните” му, които са от ромски произход, за да се изправи и продължи пътя на впрегнатата каруца.

В социалните мрежи се появиха призиви за подкрепа на петицията за зоополиция и жалби срещу виновниците, както и група озаглавена „Защита за кобилата Виктория, спасена на бул. Г.М Димитров!”, която събира средства за помощ на животното.

Десетки случайни граждани се включиха в подкрепа на едно системно малтретирано и тежко осакатено животно. Това ги превърна в група смели и достойни хора, отговорни за живота му. След като намерили кобилата Виктория /наричана от мнимите собственици Галя/, лежаща на булеварда в безпомощно състояние и след петчасова борба с държавните институции, те успели на собствени разноски да я приберат на сигурно място, където да бъде лекувана и да се възстанови.

По думите на хората, притекли се на помощ, кобилата Виктория се възстановява успешно, но много трудно.
„Държавата продължава да нехае, както за животното, така и за гражданите, които вършат задълженията на всички институции вместо тях… и напук на държавното нехайство и на десетките заплахи за саморазправа от ромските - самозвани собственици, добрите хора не са се изплашили и поели отговорност, от която бяга цяла държава!”, казва един от протестиращите в социалната мрежа.

По думите на групата, помагащи на животното, тя се нуждае от „витамини, лекарства и много силна храна, тъй като няма никаква мускулна маса. Има проблем с единия крак и с копитата”.

Хората, участници в подкрепата на животното, както тези на мястото на инцидента, така и в социалните мрежи, призовават любителите и защитници на животни, както и всички добри хора, да се включат в борбата за спасение на страдащото животно и за шанса му да води пълноценен и спокоен живот. За тази борба са им нужни средства, до този момент всички разходи за лечението са за сметка на свидетелите от инцидента. Който има желание и възможност да помогне, може да го направи чрез дарение.

Цветелина Велкова