Библейската фреска на Ридли Скот "Изход: Богове и Царе" за бягството на Мойсей от Египет няма да бъде прожектирана в кината на Обединените арабски емирства (ОАЕ), предаде Франс прес.

Властите заявиха, че са взели това решение заради "религиозни и исторически грешки". През последните дни подобни стъпки предприеха властите в Мароко и Египет.

"Имаме резерви относно този филм, защото той съдържа религиозни и политически грешки", заяви директорът на службата, която одобрява разпространението на филми в ОАЕ."Филмът показва, че Мойсей не е бил пророк, а само проповедник за мир", каза той, добавяйки, че разказаната история в него противоречи на тази в Библията.

Филмът с Крисчън Бейл в ролята на Мойсей, който предизвиква фараона Рамзес, няма да бъде пуснат в ОАЕ, защото той "персонифицира пророците и Бог", обясни още той.

"Ние не допускаме изкривяването на религиите (...). Когато става въпрос за религиозни или исторически филми, ние следим за това разказът да бъде коректен и да не накърнява чувствата на другите", подчерта директорът.

По думите му цензурата в ОАЕ не е строга и там се прожектират много чуждестранни филми. Според него е нормално да бъдат изразени резерви за един от 1000 филма.

ОАЕ е мюсюлманска държава, но близо 90% от 8,5-милионното население е съставено от чужденци, които в по-голямата си част не изповядват исляма.

"Изход: Богове и Царе", в който са вложени 140 милиона долара, донесе приходи от 24,1 милиона долара през първия уикенд след излизането му в САЩ в средата на декември.

В петък египетският министър на културата оправда забраната на лентата с твърдението, че Ридли Скот е "фалшифицирал" историята. На следващия ден фирмата, която разпространява филма в Мароко, също обяви, че го сваля от програмите на кината с обяснението, че библейската фреска "показвала Бог.

TrafficNews.bg