Забелязали ли сте очите на човек пред пълна кутия с шоколадови бонбони?  Тe са оживени и щастливи. Съживителният му ефект на шоколада го прави равен на антидепресант. Радостният човек може да мисли, продуктивността му е по-голяма и не пречи на другите с мрачното си настроение.

Богатото присъствие на антиоксиданта - флаванол, подобрява кръвния поток към мозъка, предпазва мозъчните клетки и подобрява паметта.

Тъмните варианти шоколад имат повече антиоксидантна сила от млечния шоколад. Затова търсете шоколад с повече какао. До този извод стигат повечето от изследванията върху шоколада.

За ободряване след обяд смело посягайте към блокче шоколад или бонбон. Малкото какаово зърно стои зад всичките предимства на черния шоколад. Намалява кръвното налягане при хора, които имат редовно високи стойности. Шоколадът повишава разтегливостта на кръвоносните съдове и намалява съпротивлението на артериите.

Помага да се ограничи в кръвта лошият холестерол. Причината се крие в богатото съдържание на антиоксиданти и флавоноиди.

Шоколадът има високо съдържание на магнезий, който е основен за повече от 100 функции в човешкото тяло, включително за здраво сърце и мускулна сила.

Защитните компоненти върху кръвта и кръвоносните съдове, открити в черния шоколад, се намират в много други хранителни продукти - плодове, зеленчуци, чай, но в тях липсва шоколадовото очарование.

Шоколадът е естествен антидепресант, защото увеличава производствато на ендорфини. Установено е, че вкусът от опитване на едно блокче шоколад и мирисът му само, може да направи хората щастливи, пише btv.bg.

Незаменимата аминокиселина триптофан се съдържа в шоколада. Тя повишава настроението чрез увеличаване на серотонин в мозъка, който има огромно влияние върху нашето настроение.

Шоколадът подпомага произвеждане на допамин в мозъка. Това вещество дава възможност човек да се чувства добре. Освен това участва в профилактиката на болестта на Алцхаймер.

Черният шоколад предизвиква отделяне на фенилетиламини - веществата, които се произвеждат в нашия организъм, когато сме влюбени и се чувстваме щастливи.

Шоколадът е високо калоричен заради мазнините и захарта, затова правилото е: "Може да ядете шоколад, но по малко”. Това означава - не повече от 30 г дневно, за да не сведете до нула всичките изброени ползи по-горе.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg