Президентът на САЩ Барак Обама изрази съжаление, че е отишъл да играе голф малко, след като осъди на пресконференция обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули от сунитската джихадистка групировка "Ислямска държава", предаде Франс прес.

На 20 август, ден след разпространяването на зловещия видеокплип с убийството на Фоули, Обама каза с мрачен вид от шикозния остров Мартас Винярд, където прекарваше лятната си ваканция със своето семейство, че показната екзекуция "шокира съзнанието на целия свят". Той обеща Съединените щати да бъдат неумолими и да изправят убийците на Фоули пред правосъдието.

Само няколко минути по-късно обаче президентът на САЩ отиде да играе дълга партия голф. Това му навлече лавина от критики, за липса на политическа интелигентност, такт или състрадание.

В интервю за американската телевизия Ен Би Си, излъчено днес, Обама призна, че е проявил политическа непохватност.

"Ясно е, че след като говорих със семейството на Фоули - разговор, по време на който едва сдържах сълзите си, чувайки за тяхната болка, и след изявлението, което направих, трябваше да очаквам какъв ефект ще има всичко това", каза президентът на САЩ.

В същото време той увери, че всички, които го познават, включително медиите, разбират, "че това ме засегна, разчувства ме дълбоко".

Обама довери, че да си президент, това означава да се държиш по определен сценарий. По-важното за мен обаче е, подчерта той, да си задавам точните въпроси: "Водя ли правилната политика? Защитавам ли американските граждани? и Правя ли всичко, което е необходимо?".


TrafficNews.bg