Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Започва Американската гражданска война

През 1861 година войници от Юга атакуват федералния контингент във Форт Съмтър в пристанището на Чарлстън (Южна Калифорния), което дава повод за начало на войната.

Американската гражданска война известна също като войната между Севера и Юга. Война между добре развитите индустриални северни щати и селскостопанските южни щати на САЩ. Фермите и плантациите в южните щати са обработвани от чернокожи роби – евтина работна ръка, принудена да работи усилено. Ето защо те са много важни за стопанствата на южняците. Избраният за президент на САЩ Ейбрахам Линкълн се обявява срещу робството, което довежда до отцепването на 11 южни щата.

Открит е първият европейски Дисниленд

През 1992 година във Франция е открит първият европейски Дисниленд. В света има 4 парка Дисниленд – в Калифорния, Токио, Париж и Хонг Конг.

Първият парк е създаден от аниматора Уолт Дисни, които създава и Мики Маус. Той работил много упорито, за да създаде свое филмово студио. Дисни обичал да прекарва времето с дъщерите си. Той искал да направи място, където всички да се забавляват и където родители и деца да могат да се возят заедно. Приятелите му смятали идеята за налудничава, но г-н Дисни я намирал за добра.

Рождената дата на рокендрола

През 1954 година Бил Хейли записва на плоча песента си „Rock around the clock“, поради което денят се счита за рождена дата на рокендрола.

В космоса излита първият човек – Юрий Гагарин

През 1961 година изстрелват в космоса Восток 1. Това е първият космически кораб с космонавт на борда – Юрий Гагарин.

Восток 1 е съветски космически кораб от серията. Първият космически апарат издигнал човек на околоземната орбита. Стартът е в 09:07 часа московско време от космодрума Байконур. Корабът прави една обиколка на Земята и се приземява в 10:55 часа. Масата на апарата е 4,73 тона, а дължината (без антените) – 4,4 м, максимален диаметър – 2,43 м, перигей – 181 км, апогей – 327 км, период на обиколка – 89,34 мин.

Този първи полет на човек в космоса преминава в автоматичен режим, но е предвидена възможността на всеки негов етап космонавтът да използва ръчно управление на кораба.