Цигарите са били отговорни за близо половината от смъртните случаи при 12 вида рак през 2011 г. в САЩ, става ясно от публикация в списание JAMA Internal Medicine.

Според изследването 48 5% от близо 346 000 починали от тези 12 вида рак са били пушачи и смъртта им е била причинена от тютюнопушенето. В тази група най-голям брой са били починалите от рак на белите дробове, бронхите и трахеята. Около половината от починалите от рак на устната кухина, хранопровода и пикочния мехур също са резултат от пушене. "Тютюнопушенето продължава да е причина за голям брой смъртни случаи въпреки намаляването на броя на пушачите през последните 50 години, съобщи bgnes.com.

Повече от 20 млн. американци са починали преждевременно заради цигарите през последните 5 десетилетия, сочи доклад на здравните власти в САЩ. Въпреки внушителните резултати при ограничаване на тютюнопушенето - сега 18% от населението са САЩ са пушачи, докато през 1964 - те са били 42%, все пак 443 000 души ежегодно умират в САЩ от болести свързани с пушенето. /АФП

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg