Боровинките са не само вкусни, но и изключително полезни плодове, богати на витамини, антиоксиданти и фибри. Те подпомагат имунната система и подобряват мозъчната функция.

Освен това, малките сини плодове са нискокалорични, което ги прави идеални за балансирано и здравословно хранене. Боровинките могат да се добавят към киселото мляко с мюсли, да се прибавят към плодови смутита, да се правят на сладко и дори да се използват за приготвяне на домашен сладолед. Тези свежи плодчета са идеалният заместител на изкуствено подсладените снаксове и са перфектният десерт на края на храненето.

Ето 7 научно доказани ползи за здравето от боровинките:

1. Боровинките са нискокалорични, но изключително богати на хранителни вещества. Растат на цъфтящия храст Vaccinium sect. Cyanococcus. Боровинките са близки родственици на червените боровинки и други подобни видове. Малки по размер, боровинките първоначално са зелени, а когато узреят стават синьо-лилави.

2. Съществуват два основни вида – високорастящи, които са най-разпространени в Америка, и нискорастящи (диви), които са по-богати на антиоксиданти. Една чаша боровинки (около 150 г) осигурява 13% от необходимата дневна стойност фибри, 14% от нужния дневен прием на витамин C и 24% от необходимия витамин K. Боровинките са съставени от около 85% вода, което ги прави отличен избор за здравословно хранене.

3. Нещо повече, научно доказано е, че боровинките намаляват увреждането на ДНК, което може да помогне за защита срещу процеса на стареене и развитието на рак.
Увреждането на нашето ДНК е част от причините, поради които остаряваме. То също така играе важна роля в развитието на заболявания като рак.

Тъй като боровинките са с високо съдържание на антиоксиданти, те могат да помогнат за неутрализирането на някои от свободните радикали, които увреждат ДНК-то.

Свободните радикали представляват нестабилни молекули, които могат да увредят клетките, да ускорят стареенето и да повишат риска от заболявания като рак. Основните активни съединения на боровинките са флавоноидите – вид полифенолни антиоксиданти. Особено важна роля играят антоцианините, които не само придават характерния синьо-лилав цвят на боровинките, но и са причината за многобройните им ползи за здравето.

4. Ако страдате от високо кръвно, тогава боровинките са ваш съюзник. Високото кръвно налягане е един от основните рискови фактори за сърдечни заболявания като инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност и аритмии. Според проучване от 2024 г., редовната консумация на боровинки в продължение на месец може да подобри притока на кръв и да подпомогне разширяването на кръвоносните съдове.

5. Освен това, боровинките са полезни за мозъчната функция и паметта, защото намаляват оксидативния стрес, който ускорява стареенето на мозъка. Изследване от 2023 г. установява, че приемът на боровинки подобрява когнитивните способности при възрастни хора.

6. Антоцианините в боровинките са особено важни. Те могат да имат антидиабетен ефект, тъй като подобряват инсулиновата чувствителност и метаболизма на глюкозата.

Въпреки че боровинките съдържат около 14 грама захар на 150 г, биоактивните съединения в тях могат да помогнат за регулирането на кръвната захар. Подобрената инсулинова чувствителност пък може да намали риска от метаболитен синдром и диабет тип 2.

7. И накрая, боровинките се оказват верен помощник на всички, които спортуват. Малките сини плодчета спомагат за възстановяването на мускулите след интензивни тренировки, намалявайки оксидативния стрес и възпалението, пише puls.bg. Анализ от 2018 г. показва, че приемът на боровинки може да облекчи болката в мускулите и да ускори възстановяването.

Така че, ако се чудите как да разнообразите диетата си, боровинките са чудесен избор!