Жива верига ще посрещне утре общинските съветници Пловдив. Причината е масов протест срещу назначението на проф. Марианна Янева за управител на Комплексния онколологичен център - Пловдив. На 4 август тя спечели конкурса, обявен от Общинския съвет, който принципал на дружеството. Второто място зае доц. Тихомир Дерменджиев, трети е проф. Петър Петров, а четвърти остана проф. д-р Илия Баташки. Настоящият шеф на КОЦ д-р Парашкев Цветков е отпаднал още на първия тур и не е класиран за втория. 

Според запознати проф. Янева е избрана с подкрепата на ГЕРБ, докато фаворити на настоящото управление са д-р Дерменджиев и проф. Баташки. 

Вчера директорът на дирекция „Здравеопазване“ към Община Пловдив д-р Калин Калинов е подал сигнал до Окръжна прокуратура, с копие до Главния прокурор, до председателя на КПКОНПИ и председателя на Общинския съвет на Пловдив. В него д-р Калинов сигнализира, че проф. д-р Марианна Янева в края на 2016 г. , след като е назначена за управител на „КОЦ – Пловдив“ ЕООД, е подписала договор за закупуването на компютърен томограф, без да извърши необходимата проверка на процедурата. Така е ощетила здравното заведение с 254 777 лв. и е финализира процедурата, подготвена от нейния предшественик д-р Красимир Вальов.  Той напусна поста след скандала, а след това получи и условна присъда от три години заради това, че е ощетил бюджета на онкологичния диспенсер. 

Лекари от Онкоцентъра се надяват конкурсът да бъде финализиран без усложнения, тъй като болницата има нужда от постоянен ръководител. 

Ден преди сесията TrafficNews потърси д-р Калинов с няколко въпроса:

- Д-р Калинов, защо сизирахте прокуратурата и Главният прокурор само два дни преди сесията, на която трябва да бъде гласувана кандидатурата на проф. Янева?  

- Защото  така или иначе прокуратурата ще се самосизира. Но аз искам и хората, които ще гласуват утре да бъдат информирани. Опитвам се да ги предпазя от евентуална грешка, до която би се стигнало при липса на осведоменост. Сега всички са осведомени и знаят много точно за какво ще гласуват. 

- Смятате ли, че фактите, изтъкнати от вас в жалбата имат основание, при условие, че д-р Вальов вече получи присъда по този казус?

- Д-р Вальов получи присъда за на ниво Апелативен съд за организиране и провеждане на обществена поръчка. Но след като се финализира обществената поръчка, идва ред на подписването на договора. А договорът е подписан от проф. Янева в качеството й на временен управляващ на КОЦ - Пловдив. Чл. 110 ал. 5 от Закона за обществените поръчки позволява на възложителя да не подпише договор при извънредни обстоятелства. Тук задаваме въпроса - имало ли е извънредни обстоятелства? Да се върнем към онзи период от време - управителят на КОЦ е подал оставка заради скандала покрай обществената поръчка за въпросния томограф. Намесиха се местни, национални медии, имаше скандал на ниво Общински съвет, намеси се дори министър председателя Борисов.В КОЦ-а бяха влезли ДАНС, прокуратурата.  Е какво по - извънредно от това? Влизаш като временно изпълняващ и първата ти работа е да подпишеш договора. Като председател на изпитната комисия аз зададох въпрос към нея и тя не можа да ми отговори защо е подписала този договор. На базата на какъв юридически анализ тя е решила да подпише договора. Тя ми отговори  - ами така ми казаха адвокатския съвет. Кои са тези адвокати, кой е този съвет - не стана ясно. Още тогава я предупредих, че тя носи наказателна отговорност, тъй като вече има издадена осъдителна присъда за тази обществена поръчка , тя носи солидарна отговорност за това че е подписала договора за доставка и монтаж на апарата. Спокойно е можела да откаже да подпише договора, но вместо това на 5-я работен ден като временно изпълняващ управител , тя подписва. Къде е юридическия анализ, къде е пазарното проучване? Къде е юридическото становище черно на бяло? Как подписваш договор при доказана драстична разлика в цените? Въпроси без отговор.

- Според източници, присъствали на конкура, разбрахме, че повечето кандидати не са се представили на ниво. 

- Нямам право да коментирам представянето, защото сме подписали декларация за конфиденциалност. Но аз имам аудиозапис на цялото изслушване на всички кандидати. На всички кандидатит се задаваха едни и същи въпроси. Но като цяло за мен представянето на проф. Янева не беше убедително и аз единствен подписах протокола с особено мнение. 

Задавам си въпроса "Как така човек пенсиониран преди 5 години от Университетска болница, решава че може да бъде управител на друго лечебно заведение"?  Всички знаят, че тя там беше временно управляващ 8 месеца и бързаше да напусне. И изведнъж след 3,5 години тя решава, че може да бъде управител. 

Аз не слагам възрастова граница, за да не дискриминираме кандидатите. Един управител, пред който стоят толкова много предизвикателства, трябва да бъде подвижен, енергичен, амбициозен. За мен хората , които са подтикнали проф. Янева да се кандидатира за този пост, имат изключително несериозно отношение към тази болница. Защото тя е част от националната сигурност на България. Това е втората по големина онкологична болница в държавата. Трябва да имаме изключително сериозно отношение към хората, които работят там, към болните. А в момента с тези скандали ние демотивираме хората. Това е изключителна морална травма за целия екип. Вместо лекарите да лекуват болните от рак пациенти, болницата влиза от скандал в скандал. За 5 години - 6 конкурса. Няма такава болница в България. Това, което се прави от тези хора е съзнателно разбиване на имиджа на болницата. Това е и рушене на авторитета на принципала - общинския съвет. Утре ако се случи така, че да бъде заведено дело за търсене на отговорност от проф. Янева, отново тази болница ще бъде във фокуса  на местни и национални медии като поредния скандал. Докъде ще доведе това? Хората вече не издържат. 

- Няколко пъти споменавате някакви тайствени хора, които са издигнали кандидатурата на проф. Янева. Кои са тези хора?

- Нека тя да каже кой и как я е мотивирал да се кандидатира за управител на КОЦ Пловдив. Защото действията й са абсолютно нелогични. Аз подписах с особено мнение, заради изброените по-горе причини. Ще изпаднем в парадоксална ситуация. 

- Как според вас, ще се развие ситуацията оттук нататък?

- Аз мога да говоря като директор дирекция "Здравеопазване"да изкажа лично мнение. От там нататък принципалът - общинския съвет има думата. Какво решение ще вземат те , ще разберем утре. Но да не забравяме , че от тук нататък те носят цялата отговорност . И ако нещата тръгнат в в посока дело, тези които са гласували въпреки, че са наясно с подадения от мен сигнал, те трябва да знаят, че ще носят цялата отговорност. Време е общинските съветници да спрат да се крият зад груповата безотговорност. Интересува ме и авторитета на администрацията, която представлявам, защото всичко, което ще се случи след това , ще тежи върху имиджа на община  Пловдив, въпреки че решението е взето на Общински съвет. 

Смятам , че трябва да се казва истинтата. Аз съм отговорен и вярващ човек. Смятам, че ако някой се е устремил към такъв грях спрямо отнкоболните , някога ще му бъде простено. 

 

Д-р Калинов изпрати сигнал до главния прокурор и КПКОНПИ срещу новия управител на ОнкотоСпоред членове на комисията по здравеопазване представянето не кандидатите за поста по време на конкера на 4 август е било незадоволително