Съвременните дентални импланти предлагат предсказуеми и дълготрайни резултати за възстановяване на липсващи зъби. Денталният имплант представлява изкуствен елемент, който замества корена на липсващ зъб, като се поставя в горната или долна челюст. След необходимото време за интеграция на импланта в костта, той може да се използва като стабилна основа за короната, която възстановява видимата част на новия зъб. Изработените корони върху импланти могат да бъдат максимално близки до естествените зъби, благодарение на което се осигурява несравним комфорт за пациентите с липсващи зъби. Това обясни пред TrafficNews д-р Бойко Стефанов от пловдивската Amaya Dental Clinic, който задълбочено се занимава с ортопедично/протетично възстановяване върху естествени зъби и импланти.

Младият стоматолог разказва, че титаниеви елементи могат да се използват и при напълно обеззъбени пациенти. „При поставянето на имплантите е възможно изработването на временна конструкция, която се поставя още в деня на операцията. Благодарение на това пациентът си тръгва от клиниката с временни зъби, които имат доста добър вид”, посочва д-р Стефанов.

Предимствата пред конвенционалното лечение със зъбни протези са много. Поставянето на импланти е безболезнено. Дискомфортът обикновено е свързан единствено с оток в първите дни в областта на интервенцията. Използването и при пациенти, страдащи от пародонтит, също е възможно. Също така при лечението с импланти не е необходимо изпиляване или умъртвяване на съседни зъби, както е при класическото лечение. Конструкциите върху зъбни импланти се почистват в устата както естествените зъби и нямат нужда от специфична хигиена. Ако се поддържат правилно, могат да служат много дълго време.

„Като цяло най-сериозният проблем пред имплантологичното лечение, говорим за масовата практика, това е тютюнопушенето. Цигарите намаляват кръвоснабдяването в областта, където искаме да сложим имплант, в резултат на това шансът за интеграция на импланта е доста по-малък. Освен намаленото кръвоснабдяване има и доста други фактори, които са свързани с никотина и тютюнопушенето. Така се намалява процентът на успеваемост. Ако при непушачи имаме успеваемост над 95% на поставен имплант при пушачи процентът е по-нисък, което е пряко свързано с тютюнопушенето”, отбелязва стоматологът.

Д-р Стефанов е родом от Северна България. Завършил е езикова гимназия във Варна и дентална медицина в Медицински университет – Пловдив. Веднага след дипломирането си започва работа в Amaya Dental Clinic и така неусетно минават 6 години. Любопитното е, че като малък има голям страх от зъболекари, но въпреки това се посвещава на тази професия. Майка му е лекар, но той решава да не върви по нейния път и да проправя свой. Днес признава, че благодарение на Amaya Dental Clinic денталната медицина се е превърнала не само в работа, но и в хоби. Прекарва почти цялото си време на работното място и е готов да приеме всички предизвикателства. 

Клиниката била и мотивът му да остане в България, тъй като тук успява да намери чудесни условия. Дали тази клиника ще е позиционирана тук, или в чужбина, материалите и условията, с които се работи, са едни и същи и са доста добри. А това му дава възможност за непрекъснато развитие. „Хубавото при стоматологията е, че няма лимит и таван на възможностите и това развитие може да продължава непрекъснато. Няма момент, в който да кажем, че сме научили всичко и приключваме с обучението си - винаги има накъде да се развиваме и какво ново да научим”, смята д-р Стефанов.

Обикновено работният му ден започва рано. В началото той и колегите му имат подготовката на пациентите, запознават се с конкретния случай и това, което им предстои за деня. Когато по един пациент има повече работа, ограничават приема до 2-3 души, за да може лечението да бъде завършено.

„Пациентите като цяло са ангажирани хора и с нашата работа гледаме да не ограничаваме тяхното време. Работата с много пациенти на ден, за съжаление, не води до добри резултати. Всеки от тях изисква собствен подход, в човешкия организъм всичко е индивидуално. Няма някакъв конкретен модел или рамка, по която да работим. Нуждите са различни. Някои искат чисто естетично лечение, други - по-скоро функционалност. Ние трябва да съобразим техните изисквания с физиологичните и анатомичните им дадености и да преценим кое е най-доброто за тях”, обяснява стоматологът.

И признава, че всечи следващ случай за него е все по-интересен, защото в хода на обучението успява да предложи по-добра диагностика и лечение. А това непрекъснато го мотивира да се усъвършенства.

„Естествено най-интересни са случаите, при които имаме трудна и тежка ситуация. Например хора, които са тотално обеззъбени. Те, за съжаление, имат и много психологическо натоварване, че не могат нормално да вършат ежедневните си нужди. Но когато успеем да върнем усмивката и нормалната функция на зъбите и като цяло нормалния живот на пациентите – удовлетвореността е огромна”, признава д-р Бойко Стефанов.