Сърдечните заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30-45%. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация.

„Най-често пациентите ни търсят с ритъмнопроводни нарушения, артериална хипертония, лош контрол на кръвното налягане. Хора със сърдечна недостатъчност много често са декомпенсирали - било поради неправилно лечение, или някаква друга причина. Ние се стараем да сме адекватни в лечението си, доколкото можем”, разказва д-р Иван Сматракалев, специализант втора година в Отделението по кардиология в МБАЛ „Медлайн”.

Той завършва с отличие медицина в Медицинския университет в Пловдив през 2016 г. Практикувал е и в Спешно-приемното отделение на УМБАЛ „Св. Георги”. Има завършени курсове за следдипломна квалификация и специализация в областта на кардиологията, както и участия в медицински конгреси, симпозиуми, семинари. Притежава сертификат за ехокардиография. Признава, че от малък има влечението да се занимава с хора и най-вече да им помага. В детските си години бил фен на „Спешно отделение” и „Доктор Хаус”. И въпреки че случаите в сериалите не са реални, те провокирали интереса към медицината. В студентските години пък осъзнал, че го привличат вътрешните болести и това го тласнало към кардиологията.

„Обикновено пациентите ни са в по-напреднала възраст, но идват и млади хора с проблеми от всякакъв характер - с вродени сърдечни пороци, с ритъмни нарушения. Все по-често идват млади хипертоници, което може би се свързва със заседналия начин на живот. От друга страна, хората не си обръщат достатъчно внимание на здравето. Хипертоници, които са хванати навреме и им е дадена адекватна терапия, просто не я приемат по една или друга причина и на млада възраст са по-увредени, отколкото е нормално. Много от тях след известно време отново се връщат. Казват, че са зле, лекарствата не им помагат, но се оказва, че не са ги пили или са ги пили не по зададената схема. Други пациенти не спазват адекватен режим на хранене. На хората с хипертония е обяснено, че трябва да внимават със солените храни. Обикновено това не се случва, а солта със сигурност покачва кръвното налягане. Препоръчваме им да се движат, те правят точно обратното,  което води до затлъстяване”, посочва младият лекар.

И признава, че изключително много си харесва работата и е имал късмет да попадне в отделение, в което работят много опитни колеги, ментори. Всеки един от тях му обръща специално внимание за неща, важни в кардиологията, помага му да учи и да прилага наученото в ежедневната практика. „Нашата работа изисква постоянно четене, постоянно сверяване на часовниците спрямо европейски, световни гайдлайни, непрекъснато следене на всякакви статии и публикации. Защото светът все повече се развива в медицината, излизат нови медикаменти и технологии, които ние, работейки с тях, сме длъжни да знаем”, отчита д-р Сматракалев. Категоричен е, че човек може да се реализира в България, стига да е амбициозен.

Кардиологът признава, че професия е много изнервяща и натоварваща психически, но се чувства удовлетворен, виждайки щастливите пациенти, на които е помогнал. Стига да ти кажат едно "Благодаря" - това е смисълът на всичко.  

„Човек трябва да си обръща внимание. Не говорим да е вглъбен в заболяването си. Но когато човек знае, че има дадено заболяване, да му обръща адекватно внимание. Например, ако е хипертоник, да си мери кръвното един път на ден, да следва стриктно терапията. Да спазва необходимата диета и да се движи колкото може повече. Когато усети проблем, да не чака - сърдечните заболявания не минават”, съветва д-р Иван Сматракалев.