Между 15 и 20% от бременностите завършват със спонтанен аборт. Преди 10-15 години беше почти невъзможно да се помогне на двойки, при които не се установяват анатомични или хромозомни дефекти, както и не се диагностицират хормонални нарушения. Най-новите научни изследвания обаче установяват, че в близо 80% от тези т.нар. „необясними случаи” се отчита преди всичко ролята на имунологичните фактори и чрез прилагане на съвременните терапевтични подходи над 80% от бременностите се износват до термина и се раждат напълно здрави бебета. Д-р Венцеслава Градинарска от УСБАЛАГ „Селена” Пловдив е сред малкото специалисти у нас, които дават шанс на жените да сбъднат своята най-съкровена мечта  - да станат майки. „Имунологията, заедно с генетиката, са науки на бъдещето. За щастие имам възможността да съм една крачка по-близо до това бъдеще”, смее се медикът.

Първата специалност на д-р Градинарска е Клинична лаборатория. Насочила се към нея, защото й харесвала възможността да подпомага в диагностиката колегите клиницисти с различни методи, чрез които се изследват ензими, субстрати, хормони, туморни маркери и различни по-специфични показатели. В последната година от специализацията си по клинична лаборатория разбрала и за „необяснимите неща”, които могат да бъдат обяснени с друга медицинска специалност – клиничната имунология. Явила се на конкурс и започнала специализацията си в УМБАЛ „Св. Георги” при проф. д-р Мариана Мурджева. „Това ми даде възможност да разширя познанията, желанието си за контакт с пациенти и да видя странични неща от една необозрима наука”, отчита лекарят.

Благодарна е на проф. Цветкова и всички професори, от които продължава да получава знания и до днес. Споделя, че от проф. Мурджева научила да възприема хората като личности, всеки със свой проблем, който обаче не е нерешим. И да не прави всички възможни изследвания на даден пациент, а да търси целенасочено. Да прецени какво би й донесло информация, спрямо която да насочи човека към друг специалист или да ориентира самата нея за диагнозата.

На втората година от специализацията си имунологът започва работа в АГ болница „Селена” и това й дава стимул да продължи да развива знанията и уменията си, особено в областта на асистираната репродуктивна технология и нуждите на пациентите (от двата пола) със стерилитет. Има и доста пациенти с друг вид проблеми – често боледуващи малки деца, хора с онкологични заболявания и различни групи хора, които имат необходимост от промяна в имунния си статус. „Най-важна е екипната работа. Сама не бих могла да направя нищо. Щастлива съм, че имам възможност да работя с моя екип и голям брой специалисти с изключителен опит и желание да прилагат новите методи и технологии не само в областта на акушерството и гинекологията, но и такива, предложени им от клиничния имунолог. Опитваме да подпомогнем двойките в борбата им с неуспехите в репродукцията, защото децата са най-важното нещо”, споделя д-р Венцеслава Градинарска.

Заедно с колегите си създават и лабораторията по клинична лаборатория и клинична имунология на територията на УСБАЛАГ „Селена”. Тя извършва изключително широк набор от изследвания в областта на клиниколабораторна диагностика, клинична имунология, вирусологична диагностика, имунохематологична диагностика. Дейността им е свързана с изследване на различни параметри, които характеризират имунния статус на пациентките или техните партньори в момента, когато преминават към асистирана репродуктивна технология. Ежедневно работят за това да разберат какво биха могли да диагностицират и да променят терапевтично, за да подпомогнат подобряването на имплантационния потенциал на жените, така че да реализират желаната бременност. Или да насочат пациентката към излекуване на основното й заболяване, преди да пристъпят към процедура по асистирана репродуктивна технология. Защото, както обича да казва - Д-р Градинарска Лабораторията е сред малкото в страната, където се изследва и антимюлеров хормон. „Това е един от хормоните, които придобиват особена важност, когато говорим за репродуктивното здраве. Този хормон представлява оценка за репродуктивния потенциал на жените и дава най-точна информация дали тя би могла да започне процедура за асистирана репродуктивна технология. Тоест, дали би отговорила на стимулацията, която специалистът акушер-гинеколог ще провежда. Това е изключително важно, защото има жени, при които репродуктивният потенциал се изчерпва много рано. Не е свързан само с възрастта, но и с редица други фактори. Това подпомага акушер-гинеколога да определи и дозата на медикаментите, с които да започне и да извършва същия стимулационен протокол, който прилага при пациентките. Аз давам антимюлеровия хормон всеки ден, в рамките на един час от извършване на пробовземането. Референтните стойности са съобразно възрастовата група на жените, като се променят през 5-годишна възраст. Освен това хормонът се изследва с метод и реактив на фирмата, която го създаде”, обяснява имунологът.

Един от случаите от практиката си, които д-р Градинарска никога няма да забрави, е двойка с множество неуспешни опити за асистирани репродуктивни технологии в други клиники в страната и в чужбина. След като се насочват към пловдивската АГ болница, един от специалистите им предлага нов метод, целящ подобряване на имплантационния потенциал на лигавицата на жената. Специалистите извършват голям набор от имунологични изследвания. И в крайна сметка жената забременява, износва плода и ражда здраво дете. 

Преди около година пък в кабинета на д-р Градинарска влиза пациентка, която живее и работи в Германия, но докато гостува у нас, отключва кожно заболяване. Смята се, че е „заразна“ и по тази причина не може да се качи на самолет и да се прибере. „Докато колегите от Дерматологична клиника на Александровска болница в София уточнят, че това заболяване е провокирано от имунна реакция спрямо слънчевите лъчи и съответно – соларни продукти, пациентката изпада в психо-емоционален срив, защото в продължение на седмица не може да си тръгне. Не се чувства комфортно в общата си визия. Но благодарение на имунологична диагностика поставихме насока, че това е заболяване с кожен характер, при което се позитивират особен вид антитела. Колегите ги диагностицираха много бързо и пациентката си замина. В Германия й направиха допълнителна биопсия. Жената е добре, със заболяване, което е с имунологичен характер, но с кожна изява, и е добре терапевтично повлияна”, допълва лекарят.