Коремна болка, гадене, повръщане, завишени чернодробни ензими и промени в биохимичните изследвания са най-честите причини, които водят пациенти в Отделението по гастроентерология на УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив. Стомашните проблеми все още остават най-изразени във възрастовата група над 50 години, но специалистите наблюдават и тревожна тенденция за „подмладяване” на злокачествените заболявания.

„Трябва сериозно да се работи в областта на превенцията, което в България не е добре застъпено. Често при нас идват пациенти с напреднали заболявания. По-добре е да се направи профилактично едно изследване, отколкото да се пропусне сериозна болест на дебелото черво”, посочва младият гастроентеролог д-р Драгомир Геров. Съветът му е да не се неглижират симптоми. Например кървене по време на дефекация може да бъде свързано с хемороиди, но също така би могло и да е сигнал за сериозно заболяване на дебелото черво. И извършването на колоноскопия ще помогне да се вземат нужните мерки навреме.

„Трябва много внимателно и концентрирано човек да се грижи и за начина на хранене. Да се набляга на по-здравословни храни като зеленчуци и плодове, повече течности, консумациа на по-малко „бързи“ храни, което в съвременния свят е един сериозен проблем. Да не се прекалява по време на празниците. Сезонът е подходящ за употребата на храни, богати на фибри. Алкохолът и въглехидратите да са в ограничени количества. Ако хората имат някакви заболявания, които са уточнени, менюто им да бъде съобразено с тях и да не се нарушава по никакъв начин, за да не стигнат до болничен прием след Великден”, казва специалистът.

Д-р Драгомир Геров е завършил Медицински университет Пловдив. От 2011 г. работи в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Свети Георги”. През 2016 г. успешно защитава специалност по гастроентерология. Има допълнителни квалификации - II ниво абдоминална ехография и III ниво гастроинтестинална ендоскопия. Член е на Българско дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография. Семеен е, с едно дете. Казва, че се насочил към гастроентерология, тъй като е интересна и силно развиваща се специалност, доближаваща се до хирургията – нещо, което първоначално искал да специализира.

„Една изключително динамична специалност, която обхваща заболявания на различни органи. Част от гастроентерологията е клиничната хепатология, занимаваща се със заболявания на черния дроб. Медицината в световен мащаб дори успява да излекува хроничен хепатит С, който дълги години се смяташе за нелечим. Сега се работи в областта на хепатит В и неалкохолната стеатозна болест - следващите две чести чернодробни заболявания. Гастроентерологията се занимава и със заболявания на кухите коремни органи. И, общо взето, се превръща в мултидисциплинарна специалност, което я прави още по-интересна и привлекателна за млади хора”, обяснява д-р Геров.

Работата на младия лекар е доста натоварена, с различни клинични случаи. Той и колегите му ежедневно извършват гастроскопии, колоноскопии и контрастно-усилени абдоминални ехографии. Последният метод е иновативен и дава възможност да преценят дадено туморно образование в черния дроб с каква характеристика е, дали е доброкачествено или злокачествено. Нерядко провеждат и чернодробни биопсия, както и колоноскопия с полипектомия (преглед на дебелото черво и отстраняване на заболявания на тънкото черво). Наскоро д-р Геров участвал и в екип, извършил дренаж при чернодробен абсцес на 82-годишен пациент. „Абсцесът представлява кухина, която е изпълнена с гнойно съдържимо. Това е в резултат на тежък възпалителен процес в даден орган. В случая беше излив на жлъчно съдържимо след хирургична интервенция по повод гангренозен холецистит (тежко възпаление на жлъчния мехур). Това е доста напреднало състояние. Ние успяхме да сложим дрен (тънък гумен маркуч) и по този дрен гноевидното съдържимо бе изведено от организма на пациента. Което доведе до подобряване на състоянието му. По този начин спестихме оперативна интервенция. И най-важното е, че я спестихме в момента, който беше неподходящ за операция. Пациентът беше критично болен, разказва гастроентерологът.

Той посочва, че заболяванията на храносмилателната система са в резултат на генетични дефекти. И много често се унаследяват. Тоест, ако единият от родителите страда от злокачествена болест, вероятността да я предаде на своите деца е голяма. Така че хората с фамилна обремененост трябва да бъдат изключително отговорни към профилактиката и да правят стриктно годишно проследяване. Храните донякъде също биха могли да доведат до възникване на злокачествени и доброкачествени заболявания. Например неалкохолната стеатозна болест би могла да бъде в резултат на неправилно хранене. 

„Никога не съм бил привърженик на крайностите – на пълно отхвърляне на нещо или наблягане на определен вид храни. Менюто на всеки човек трябва да бъде разнообразно, да съдържа витамини, протеини, мазнини. Трябва да се избягват например добавки като сол,  консерванти, бързи храни, които са недобре обработени термично. Месните храни в съвремието не предлагат много добро качество, което е сериозен проблем. Не трябва да има преяждане, не трябва да има залитане в някакви диетични режими, които отхвърлят категорично важни хранителни вещества като въглехидрати или протеини. Стресът също оказва влияние. Категорично науката не е достигнала заключение, че стресът е причина за възникване на някои заболявания, но той несъмнено влияе”, отчита д-р Геров.

И съветва да не си поставяме сами диагнози, а при коремна болка или стомашен дискомфорт да се консултираме с личния лекар.