Как се променя температурата на издишания въздух при физическо натоварване изследва главният асистент в Катедрата по патофизиология към Медицински университет – Пловдив д-р Петър Димов. Проучването е част от едномесечна специализация на младия лекар в Загреб, Хърватия, при проф. Давор Плавец по проекта ДОКТОРАНТ 2, чрез който 64 докторанти, постдокторанти, млади учени и преподаватели повишиха капацитета си за научноизследователска дейност.

„Изследвахме над 50 атлети от три различни спорта, на които бе направен широк набор от тестове, основно кардио-пулмонален тест с натоварване”, разказва д-р Димов. Докато спортистите тичали по пътечка, пловдивчанинът и хърватските му колеги проследили пулс, кръвно налягане, количеството на консумирания кислород, както и на въглеродния диоксид. Любопитното е, че за измерването на температурата на издишания въздух използвали нов апарат, разработен от българина доц. Тодор Попов. В момента учени от цял свят изпробват метода, който би могъл да даде информация за началото на много заболявания – например астма и всякакви инфекции на белите дробове. „От векове е известно, че възпалението е свързано с повишаване на температурата. И тъй като методът е бърз, неинвазивен, сравнително евтин, а би могъл на бъде доста информативен, представлява интерес за нас”, посочва младият учен. Всъщност, измерването на температурата на издишания въздух заема и сериозна част от неговата дисертация, чийто рецензент е доц. Тодор Попов.

В конкретното проучване в Загреб целта била да се проследи как се променя температурата на издишания въздух като резултат от физическо натоварване. „Логичната мисъл би била, че понеже човек се загрява по време на интензивно физическо натоварване, температурата ще се увеличи. Само че не се получава точно така, защото трябва да отчетем и другия фактор – че когато човек се натоварва физически, той много повече диша, увеличава се вентилацията, което увеличава и топлоотдаването. И това ни дава информация за физиологията на процесите, които влияят върху температурата. Ако познаваме добре тях, имаме натрупани данни от изследвани хора, можем да разберем кои са факторите, влияещи на един метод и да разберем „къде ни лъже” даденият метод”, обяснява главният асистент.

В ежедневната си работа в Катедрата по патофизиология той също се занимава с изследвания на дишането. По-голяма част са пациенти с дихателни и сърдечни заболявания, настанени за лечение в УМБАЛ „Свети Георги”, но често правят тестове с физически натоварвания и на атлети. Също така д-р Димов преподава на медици, стоматолози и фармацевти. Член е на Европейско респираторно общество и на Европейска академия по алергология и имунология.

„В момента има страхотна епидемия от обездвижване и затлъстяване. Трябва да се мотивират хората да си създават поне 3-4 пъти в седмицата по един час физическа активност. Да внимаваме как се храним, да се грижим за добрия си син, по възможност да откажем цигарите”, съветва лекарят.