Микроскопът е едно от най-новите постижения на съвременната стоматология. Благодарение на активното използване на рентген, визиография и други визуални методи на изследване, вече значително е ограничен списъкът с показания за вадене на зъби. Лечението на пулпити и периодонтити - санирането на кореновите канали, става по-качествено и успешно.

„При лечение с използване на стоматологичен микроскоп лекарят по дентална медицина вижда това, което лекува. Стоматологичният микроскоп увеличава над 16 пъти обекта, а работното пространство е перфектно осветено - източникът на светлина е монтиран директно в тялото на микроскопа. Лекарят работи със сигурност и предвидимост на резултата, като не лекува, разчитайки само на тактилни усещания и рентгенови снимки, както се случва в традиционното лечение”, разказва д-р Елена Иванова от пловдивската Amaya Dental Clinic, която е сред най-добрите специалисти при лечението на зъби под микроскоп в града.

По думите й, качеството на лечение под микроскоп е от най-високо ниво. Използват се специални инструменти и се премахват само увредените тъкани, без да се вреди на здравите. Такова прецизно лечение значително удължава живота на зъба. С помощта на микроскоп по-добре се вижда вътрешната структура на зъба - особености на разклоненията на кореновите канали. Ясно се вижда границата между патологичните емайл и дентин и здравата тъкан и в последствие, при препариране, се премахват по-малко количество здрави зъбни тъкани. Д-р Иванова посочва, че този вид лечение намира практическо предназначение в хирургията, терапията, ортопедията и пародонтологията. Но най-ценен методът е именно в ендодонтията - лечението на кореновите канали - при пулпит и периодонтит.

„Чрез този метод много прецизно се определят броят на кореновите канали. Особености в тяхното разположение, посока, дължина и ширина. Наличие на допълнителни канали. Остатъци от стари заплънки по стените на каналите, дентикли, пукнатини и перфорации на кореновите стени, фрагменти от счупени инструменти, останали от предишни лечения. С помощта на микроскоп е възможно диагностика и лечение на кариес в най-ранни стадии на развитието, когато все още не се забелязва при обикновен преглед. При поставяне на обтурация максимално се съхраняват здравите зъбни тъкани. Диагностицират се микропукнатини, отстоящи части на старите пломби, некачествено изработени зъбни коронки, които са потенциални източници за възпаление на венеца”, допълва младият стоматолог.

Д-р Елена Иванова е завършила Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ в Пловдив. Родителите и една от бабите й са лекари и имала дилема дали да запише Медицина или Стоматология. Днес обаче е изключително доволна от избора си. „Тази професия дава свобода и възможност за изява, сътворяване на нова и красива усмивка, както и подобряване здравето на човек”, споделя тя. Д-р Иванова признава, че след завършването се е изкушавала да продължи развитието си в чужбина. Семейството, приятелите и удовлетвореността от настоящото й работно място обаче я задържали в България. „Тук имаме невероятни възможности за развитие. Имаме достъп до чуждестранни световноизвестни лектори, достъп до материали, техники и апаратура, каквито се използват в цял свят. Имам възможността да работя с последни поколения техника и материали”, разказва медикът.

Най-голямото предизвикателство в професията за нея е да се справи със сложна ситуация с пациент, който е имал проблем с храненето и притеснения относно усмивката си. И накрая да си тръгне не само с красива усмивка, но и способен да се нахрани спокойно и да усети вкуса на храната. Предизвикателство е и сработването с прекалено изискващи пациенти, очакващи понякога чудеса. Всеки ден в Amaya Dental Clinic протича различно - някои са доста напрегнати, други по-спокойни. Работният ден за д-р Иванова обаче никога не приключва с напускане на клиниката. Разказва, че дори извън работното място непрекъснато мисли дали е направила най-доброто за конкретния пациент и в дадената ситуация и какъв би бил най-удачният за него план на лечение. „Някои пациенти идват за обикновени козметични процедури като почистване и избелване на зъбите, лечение на кариеси и ендодонтско лечение. Има също и комплексни случаи, свързани вече със затруднения в дъвкателната функция”, обяснява стоматологът.

И с усмивка си спомня, че в началото, току-що завършила университет, много пациенти, предимно по-притеснителни мъже, отказвали да се лекуват при нея, тъй като им изглеждала прекалено млада. Постепенно обаче се сработили и тя спечелила доверието им. И вече са й дългогодишни пациенти. „Наскоро правихме възстановяване на 4-те предни резци на младо момиче, с фасети и корони, което цял живот е имало комплекс, че не харесва усмивката си. След като приключихме лечението и тя се видя с новата си усмивка, се разплака и каза, че винаги е мечтала да има точно такива зъби. В такива моменти аз също се чувствам щастлива и удовлетворена от работата си, защото виждам как нещо малко, една малка промяна прави този човек щастлив, дава ми увереност, а също така подобрява и качеството на живот”, допълва д-р Елена Иванова.