„Физически театър, който ти отвява главата! Абсолютен триумф!” С тези думи вестник „Гардиън” и изданието на Единбургския фестивал описват зрелищните спектакли на трупата за съвременен цирк Gravity&OtherMyths. Австралийците ще гостуват за първи път у нас с AsimpleSpace на 18 октомври в Дома на културата „Борис Христов” в рамките на фестивала One Dance Week. 

Представлението обърква представите за гравитация и за предел на човешките възможности. Артистите от трупата представят главозамайващ полет на 7 акробати без технологии и трикове, без осигурителни въжета, против законите на физиката. 

Свободният превод на заглавието на спектакъла може да е „токов удар“ или „извън разума“, защото в напълно голото пространство на сцената трупата от Аделаида довежда сетивата на зрителя до тези състояния. 

Зад кулисите няма нищо. Няма светлинни и звукови ефекти, няма грим и специални костюми. Само перкусии на живо отмерват ритъма на прелитащите тела. Не си представяйте просто цирк. Не си представяйте и „Цирк дьо солей“. 

„Тези каскади, предизвикващи гравитацията, спират дъха, удоволствие е да гледаш“ според оценката на авторитетното списание за изкуство „Стейдж“. 

Gravity&OtherMyths се събират преди 10 години и създават нов вид акробатичен физически театър, който чупи моделите едновременно на цирковото и на театралното изкуство. Компанията е носител на няколко престижни награди за съвременен танц, театър и цирк в Европа и Австралия. 

До момента ASimpleSpace е представен в 14 държави на 6 континента. Спектакълът е сред най-зрелищните събития на One Dance Week 2019 и е подходящ за зрители над 7-годишна възраст. 

Билети се продават онлайн в системата на EpayGo.bg и на касите на EasyPay. 

12-ото издание на международния фестивал за съвременен танц и One Dance Week ще представи разширена програма през септември и октомври. Основната сцена по традиция е Домът на културата “Борис Христов”. Форумът е част от програмата на Пловдив-Европейска столица на културата 2019.