Концесионерът Георги Иванов, който стопанисва подлеза „Археологически” и мозайките, експонирани там, е дал гаранция, че ще напусне, веднага след като стане ясна ситуацията около кандидатурата с мозаечното ни богатство за списъка със световно културно наследство, каза Здравко Димитров по време на посещението на посланик Херо Мустафа в Пловдив. Кметът и първият дипломат на САЩ у нас посетиха културен център „Тракарт” и останаха насаме там, за да поговорят и за заснемането на кадри за специален филм. 

Зико заяви, че Жорж Трак, както е известен сред обществеността пловдивчанинът, ще го направи в името на родния си град и на България. 

„Повече ме притеснява, че има си технологично време за документацията, но се надявам да успеем. Трябва да се прехвърли правото за стопанисване от държавата на Община Пловдив. След като подготвят документацията, ще направя така, че да мине по-бързо през Министерски съвет”, каза Димитров. 

Той разкри, че посланик Мустафа много е харесала Пловдив и Епископската базилика  и е заявила, че ще посети града отново заедно със семейството си. 

„Имайте предвид, че това, което ние го имаме тук, те го нямат в Америка. Но ние не го ценим така, защото е навсякъде около нас. Ходил съм във Вашингтон, те там имат 8 музея и всичките са нови”, допълни Здравко Димитров. 

Кметът на Пловдив показа на Херо Мустафа и разкопките в така наречената „Дупка” на Понеделник пазара. Тя остана силно впечатлена. Зико й обяснил, че са в имот частна собственост и в момента се вземат решения какво да се строи там. 

„На терена до Понеделник пазара могат да се случат много неща и трябва да се случат, защото така на никой не му харесва. Трябва де е нещо оптимално, хем да се виждат разкопките, хем и инвеститорът да е удовлетворен.  17 години е чакал все пак. А да го вземе общината, няма как. Какво ще построи общината? Така че това е един гордиев възел, който трябва се развърже. Г-н Георгиев всички го познавате, диалогичен човек е, мъдър. Ще направи най-доброто и за града, и за него”, каза още Здравко Димитрова.