Пловдивчанката Йоанна Сиракова-Ая се завръща в родния град, за да представи в Камерната зала на Драматичния театър моноспектакъла „Били Холидей” на 22 ноември  от 19 ч. 

„Ако ще пея като някой друг, тогава не е нужно да пея изобщо”, казва една от най-забележителните звезди на джаза Били Холидей.  По време на цялата ѝ кариера и десетилетия след смъртта ѝ, тя вдъхновява не един изпълнител, избрал да тръгне по пътя към голямата сцена.

С ирония към света и себе си, Били ще събере парчетата живот от детството до върха на музикалния си възход. С много смях, седем песни и малко тъга, младата актриса Йоанна Сиракова се прекланя на своя любим глас – Били Холидей. За да бъде моноспектакълът ѝ още по-въздействащ и автентичен, към нея на сцената ще се присъединят и двама музиканти - Светослав Миланов – пиано, и Гален Николов – саксофон.

Зад театралната адаптация на житейската история на Били Холидей стои бившият директор на Пловдивския театър – актьорът и сценарист Емил Бонев. Сценичното оформление е на Елена Иванова.

Йоанна Сиракова е родена в Пловдив на 30 октомври 2000 г. Ая е позната на публиката, защото в продължение на 2 години е част от школата „Любен Гройс” на актьорите от Драматичния театър Ивана Папазова и Стоян Сърданов.  През 2016 г. печелят първа награда с „Ах, тази…” на Уилям Сароян – представление, което играят на сцената на Пловдивския театър. После идва и „Чехов – събрани творби”, отново на сцената на Драмата – представление, в което участва и Ивайло Христов.

Йоанна Сиракова  бе част от първата академия на носителя на "Оскар" Димитър Маринов.

„Беше много ценно приключение за младите артисти, особено за тези, които искат да се занимават с кино. Защото той искаше да ни научи”, разказва Ая, чийто псевдоним идва от детските ѝ години, когато не можела да произнася името си.

Младата актриса е изключително интересна личност – освен че учи актьорско майсторство в Нов български университет в класа на друга пловдивчанка Елена Панайотова, рисува, занимава се с езда и йога, може да се фехтува. Ая се занимава и с благотворителност.

Участва в “ШАХНАМЕ: Сказание за Зал“- Фирдуси с режисьор Елена Панайотова. Спектакълът гостува на фестивала „Сцена на кръстопът” през септември тази година. Играла е и в „Синята птица” от Морис Метерлинг с режисьор Елена Панайотова в Театър НБУ.