Българският писател Георги Господинов е номиниран за най-престижната литературна награда в Италия „Премио Стрега Еуропео. Романът му Времеубежище е сред петте финалисти в европейското издание на отличието за преводни книги. Господинов ще се състезава с автори като румънската легенда Ана Бландиана и носителя на Гонкур Ерве Льо Телие.

„Времеубежище на Георги Господинов излезе през юни в Италия, в издателство Воланд“, в превод на Джузепе Дел Агата. Наскоро рецензия във вестник „Ла Република“ определи българския писател като „Пруст, идващ от Изток“.  

Наградата Стрега ще бъде връчена на церемония на 17 октомври в Торино като финален акцент от международния панаир на книгата. Преди това петимата писатели от България, Франция, Румъния, Испания и Германия ще представят номинираните си романи в Рим на Капитолийския хълм.

Стрега“ се присъжда ежегодно от жури, съставено от 20 италиански писатели, победители и финалисти на наградатаЗа европейското ѝ издание се номинират петима европейски писатели, преведени наскоро в Италияи спечелили важно национално признание в страните си. Предвижда се и награда за преводача на отличената книга, предоставяна от BPER Banca.

За Георги Господинов това е втора номинация за престижното отличие. Първата беше през 2014 г. за романа му Физика на тъгата.