Десетки хора се включват в каузата за възстановяване на килийното училище в двора на храма "Свети Георги“ в карловското село Климент. Тя стартира в началото на октомври, когато е положен първият камък. Вече е започнала и дарителска кампания за набиране на средства. До момента строителството е до ниво таван. Предстои направата на покрива, за който обаче на този етап няма пари.

Кметът на селото Мано Манов разказа, че след проведено събрание между Църковното настоятелство и кметството е взето решение всички дарения да се приемат в кметството. За целта има изготвена дарителска книга и книга за отчет на разходите.

Идеята за възстановяването на училището е на отец Рафаил, който служи в 170-годишния храм. Нямат данни кога е основано килийното школо в Климент. Има запазена църковна летопис, в която се споменава, че местните деца са учили тук четмо и писмо от 1-во до 4-то отделение и са получавали начално образование.

След като бъде възстановено, училището отново ще отвори врати за децата на Климент, които ще имат възможността да се учат на Божие слово. Ще бъде сформирана и група за изучаване на вероизповедание.

Снимки: БНТ