Нов мащабен фестивал „Лято в Стария град” стартира ударно на 17 юни с две вълнуващи събития. Форумът ще се проведе през трите горещи месеца и ще фокусира вниманието на пловдивчани и гостите на града към архитектурно-историческата перла на Пловдив.

„В летните месеци ще предложим на посетителите серия от приятни събития, в които те могат да се включат – да разглеждат изложби, да слушат хубава музика, да участват в танцови забавления и да се включат в разходки из забележителностите на Стария град”, разказват организаторите Радослав Чилингиров и Венета Райнова от агенция „Антракт”.

Фестът започва с поклон и обич към най-малките – нашите деца. На 17 юли в прохладния двор на къща „Иван Черноземски” от 10.30 ч. ще има куклен театър с Петя Недева. „Приказка важните неща” е представление, с което освен да се забавляват от сърце, децата ще могат и да се включат, а и да научат интересни неща.  Петя Недева  е възпитаник на Музикалното училище ”Христина Морфова” и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.

Откриващият ден продължава в 18 ч. в храма „Св. Димитър Солунски”, където ще бъде открита една уникална изложба – „Из църковното минало на Пловдивската света митрополия”.  В експозицията ще бъде  представена църковна утвар от съкровищницата на Пловдивската митрополия. Изложбата продължава 1 месец. Сред експонатите ще видим Напрестолен кръст с поставка, принадлежал на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Максим (1906-1938 г.),  архиерейска корона от края на XVIII - началото на XIX в., потир с датировка от 1659 г., която съвпада с периода, когато е служил Филипополският митрополит Гавриил (1636-1673 г.), архиерейски жезъл, принадлежал на Филипополския митрополит Кирил (1780-1808 г.) и др.



В тържественото откриване ще се включи и Пловдивският митрополит Николай, с чиято благословия се реализира събитието.

До края на август програмата на фестивала ще предложи  концерти,  ателиета за латино танци,  турове из Стария град и куизове, стендъп комедия и ателие за старинни оръжия.

През юли и август ще бъдат открити още две изключително вълнуващи изложби.

На 29 юли от 11 ч. в Сводестата зала на Балабановата къща ще бъде открита изложбата  С творби на Асен (1908-1973 г.) и Илия (1911-1988 г.) Пейкови.

На 3 август в 18 ч. в Дълбоката зала на Балабановата къща ще  бъде открита изложба с творби на Гошка Дацов (1884-1917 г.).  

Всички събития в рамките на тримесечната програма са с вход свободен, а за туровете в Стария град е необходимо предварително записване.

Фестивалът „Лято в Стария град” се реализира от агенция „Антракт” с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Форумът е част от Културния календар на Пловдив за 2024 г. 

ПРОГРАМА:

ЮНИ:

17 ЮНИ
18 ч., храм „Св. Димитър Солунски”
Откриване на изложбата с църковна утвар от Пловдивската митрополия. Продължава 1 месец. Сред експонатите ще видим Напрестолен кръст с поставка, принадлежал на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Максим (1906-1938 г.),  архиерейска корона от края на XVIII- началото на XIX в., потир с датировка от 1659 г., която съвпада с периода, когато е служил Филипополският митрополит Гавриил (1636-1673 г.), архиерейски жезъл, принадлежал на Филипополския митрополит Кирил (1780-1808 г.) и др.

17 ЮНИ
10.30 ч., Къща „Иван Черноземски”, двор
„Приказка за важните неща” - куклен театър с Петя Недева – артист, обединил в едно най-големите си страсти – музиката, кукленият театър, танцът и работата с деца

25 ЮНИ
19 ., Седмото тепе
Латино танци с кубинки и клубове по танци в Пловдив. Жегата в Пловдив може да  бъде победена само с едно – добро настроение и танци, каквито без съмнение са латино ритмите

29 ЮНИ
10 ч., Седмото тепе, чешмичка
Тур из Стария град с лицензиран екскурзовод - групите ще са до 20 човека и ще се формират с предварително записване в социалните медии на фестивала

ЮЛИ:

6 ЮЛИ
10 ч., Седмото тепе, чешмичка
Тур из Стария град с лицензиран екскурзовод - групите ще са до 20 човека и ще се формират с предварително записване в социалните медии на фестивала

11 ЮЛИ
10 ч., Къща”Иван Черноземски”, двор
„Малкото зъбче” - куклен театър с Петя Недева

13 ЮЛИ
10 ч., Седмото тепе, чешмичка
Тур из Стария град с лицензиран екскурзовод – групите ще са до 20 човека и ще се формират с предварително записване в социалните медии на фестивала

19 ЮЛИ
20 ч., Седмото тепе
Стендъп комедия – „В като Вендета”  - едно от най-интересните и разпознаваеми лица на комедийния жанр Венета ще ни разсмее до сълзи със специална версия на популярния си спектакъл, с който обикаля страната

21 ЮЛИ
20.30 ч., пл. „Атанас Кръстев-Начо Културата, Лапидариума
Поп и джаз с Иван Гърбачев и Милена Костова

27 ЮЛИ
10 ч., пл. „Атанас Кръстев-Начо Културата”, Лапидариума
Ателие за старинни оръжия на сдружение за исторически възстановки „Филипопол”. Посетителите ще имат възможност да се докоснат до историята и то тази, която има пряка връзка с родния им град

27 ЮЛИ
20.30 ч., пл. „Атанас Кръстев-Начо Културата”, Лапидариума
Концерт на Ангел Демирев Трио
Ангел Демирев (акустична китара), Христо Минчев (контрабас), Петър Миланов (акустична китара)

29 ЮЛИ
11 ч., Балабанова къща, Сводеста зала
Откриване на първа изложба творби на Асен (1908-1973 г.) и Илия (1911-1988 г.) Пейкови. Продължава до 20 август

Изложбата показва творчеството на двама изключителни артисти - световноизвестният скулптор Асен Пейков и неговият брат художникът абстракционист Илия Пейков. Двамата са родени в София, но напускат България и творят в Италия.

30 ЮЛИ
19 ч., Балабанова къща – двор
Куиз за Стария град

АВГУСТ:

3 АВГУСТ
18 ч., Балабанова къща, Дълбока зала
Откриване на изложба с творби на Гошка Дацов (1884-1917 г.). Продължава до 20 август.

Гошка Дацов е изключителен български живописец, един от първите художници символисти в България. Той завършва Художествена академия в Рим, после пътува из Франция и Белгия. През 1914 г. се завръща в родината. По време на Първата световна война е мобилизиран като военен художник към Четвърта дивизия. До смъртта си на македонския фронт през 1917 г. оставя над 300 скици с молив и 20 картини от фронта, сред които по-известно е платното „Разрушеният мост при Княжевац“.

Освен батална живопис, Дацов оставя и множество колоритни пейзажи, фигурални композиции, актове и натюрморти с цветя.

8 АВГУСТ
10 ч., Къща „Иван Черноземски”, двор
„Музикалница” - куклен театър с Петя Недева

13 АВГУСТ
19 ., Седмото тепе
Латино танци с кубинки и клубове по танци в Пловдив

20 АВГУСТ
19 ч.,  пл. „Атанас Кръстев-Начо Културата”, Лапидариума
Концерт на Арт Войс Център – деца от забележителния музикален център на педагога Румяна Иванова ще възхитят публиката с таланта си и разнообразния си репертоар, а Старият град ще е естествен декор за изпълненията им.

22 АВГУСТ
19 ., Седмото тепе
Латино танци с кубинки и клубове по танци в Пловдив

27 АВГУСТ
19 ч., Площадката над тунела
Куиз за Стария град