Танцово-поетичният концерт "Там, където не сме" с музика за пиано на Фредерик Шопен и поезията на Георги Господинов събира виртуози на музиката, актьорското майсторство и балета на сцената на Пловдивския драматичен театър в Нощта на театрите на 18 ноември от 19 ч.

Дария Симеонова е влизала в кожата на много запомнящи се герои и в най-различни направления на актьорското майсторство. Освен сериалите "Под прикритие" и "Откраднат живот", от които е позната на широката публика, тя е част от трупата на Театър "София", Театрална работилница "Сфумато" и редица филмови продукции.

Талантът на пианистката Венета Нейнска докосва с нежност и прецизност, присъщи на искрения и неподправен талант. А пътят на този талант се простира толкова надалеч. Венета Нейнска започва образованието си в музикалното училище в град София и продължава развитието си при Джон Пери в Южнокалифорнийския Университет в Лос Анджелис, Калифорния и Джоан Хавил в училището по музика и драма "Гилдхол" в Лондон, Великобритания.

Виктория Петрова и Васил Дипчиков са солисти на единствената българска трупа за съвременен танц и танцов театър в България - балет "Арабеск". Освен в постановките "Нестинарка", "Лешникотрошачката" и "Ромео и Жулиета" артистичното дуо участва в множество филми, видео клипове, реклами и телевизионни формати.

Георги Господинов е носител на престижни литературни награди, сред които международната награда "Букър" и "Премио Стрега Еуропео". Той е един от най-превежданите и награждавани български автори. Именно стихосбирката му "Там, където не сме" вдъхновява и дава името на представлението, в което са включени и други негови произведения.

Драмата ще предложи и още забавления на гостите си на 18 ноември. В 12 часа е предвидена разходка в музея на театъра. В 17 часа ще има премиера на сборника "Пиеси" на Александър Секулов, а от 19 часа в Камерната зала ще се играе най-новото представление в програмата - "Лебедът" от Елизабет Иглоф. Режисьор е Петър Батаклиев, а ролите изпълняват Патриция Пъндева, Спартак Панталеев и Тодор Дърлянов.


"Лебедът" от Елизабет Иглоф е пиеса за смъртоносния баланс върху въжето, опънато между реалното и нереалното. За превръщането на страха в любов и на любовта – в страх. За огъня на съня, който превръща ежедневието в пепел. Героите в този хипнотичен сюжет дават възможност на актьорите да покажат дълбинни актьорски умения, да се получи история, в която звъни опасната утопия желаното да бъде прието за действително. Спектакълът е успешно завръщане на режисьора Петър Батаклиев на родна сцена след години работа в Канада. 

Кукленият театър се включва в програмата на Нощта с представлението "Роня, дъщерята на разбойник", което ще се играе от 10.30 и 11.45 ч. Спектакълът разказва една "разбойническа" история за истинско приятелство, детска самоувереност и не толкова детска решителност, която може да промени всичко към добро. Екипът, който стои зад проекта, е Христина Арсенова – режисьор, Емилияна Тотева – сценография и кукли, Гергана и Алекс Анмахян – музика. Ролите изпълняват Калина Вълчева, Наталия Василева, Димитър Николов–Шаблата, Велизар Евтимов.


Театър "А`Парт" ще представи лиричната комедия "Вътрешно горене" по пиесата на Иван Радоев в залата си на пл. "Съединение" от 19 ч. Сценичният вариант и постановката са на Сашо Петков, участват Мария Пирянкова и Велизар Добрев.

Затънало в блатото на ежедневието, обградено от еснафщина, продажност, отчужденост и самота, Момчето не намира изход и живее в свой измислен свят. Но ето че любовта подпалва пламък. Неканено, неочаквано, дръзко и кокетно, палаво и нежно - едно Момиче преобръща всичко. И в нощта избухва искра и страстта променя всичко, разкрива нови хоризонти, комични ситуации, но и драматизъм.

Театър "Хенд" също предлага подобаващо забавление със сензацията от "България търси талант", фокусникът Паскал Паскалев, който скри шапката на журито на популярното шоу. Той гостува за първи път в Пловдив със своето "НеШоУ" в 20 часа в залата на "Хенд".

"Пригответе се за изпълнения, които ще подложат на изпитание вашата концентрация и най-вече вашата вяра към този човек. Неговия основен реквизит са смешките, които умело поднася със щипка магия и непрестанни изненади и обрати.В наше време най-големият страх е да не станем за смях. Аз нямам проблем с това. Елате да ми се посмеете", казва Паскал.

Сред посланиците на Нощта на театрите тази година са драматургът Александър Секулов и актьорите от трупата на Пловдивския театър Боряна Братоева и Константин Еленков.