Кукленият театър ще зарадва почитателите си с ново интересно премиерно заглавие – „Апокалипсисът идва в 6 вечерта” от Георги Господинов на 30 ноември и 1 декември от 19 ч. Режисьор е Лео Капон, сценографията и куклите са дело на Христина Недева, музиката – на Пламен Петков. Участват Йордан Стоянов,   Евдокия Енчева,   Стайко Стайков,   Михаела Андонова,   Ивелин Николов,   Елин Стоянова,   Велизар Евтимов.

„Пиесата е за едно време, в което съм живял, но не и младите хора. Искам да им разкажа, за да могат по-ясна и точна преценка. Кукленият театър дава възможност да разкажем историята, като се скрием зад маска. Тогава апокалипсисът става откровение. Ние имаме навика да разказваме зад онова време и не винаги казваме истината”, разказа режисьорът Лео Капон.

Той  коментира, че обикновено след апокалипсиса идва нов, че това е едно пречистване, иначе няма да можем да продължим напред. Затова и са ни необходими повече апокалипсиси.

„Сборната възраст на актьорите в представлението на сборна възраст колкото моята. Затова ми беше много интересно, полезно и забавно”, каза Капон.

Велизар Евтимов сподели, че е научил интересни неща, разпитвал е, гледал е филми, за да се потопи в едно непознато за него време – преди 10 ноември 1989 г. Разкри, че за неговото поколение апокалипсисът идва с комуникациите, най-голямото предизвикателство ще бъде как да възпитат децата си и как ще съумее да бъде заедно. Както онези българи, които през 1989 г. са излезли на улицата, защото са знаели какво искат – свобода и промяна.

„Ние сме поколение на индивидуалисти. Затова и апокалипсис е нещо много лично. Живеем с лъжливо усещане за свобода”, допълни го Елин Стоянова.

Единственият от актьорите, живял във времето на соца – Йордан Стоянов, си спомни как е имало режим на тока, а с майка му рисували на свещи.

Екипът е репетирал в постоянна комуникация с автора на пиесата Георги Господинов.

„За съжаление и за двете премиерни представления той е в чужбина, но ще гледа през януари”, каза директорът Петър Влайков.

На финала на срещата актьорите отново се върнаха към темата за обединението, но този път, за да споделят емоциите си срещу обидно ниското финансиране на сектор „Култура”.

„И в това сме разединени. Правим пет протеста, вместо да се обединим. Ние сме една шепа харо, които се занимаваме с изкуство. Заедността я няма днес”, каза Велизар Евтимов.

Елин Стоянова призова политиците да осъзнаят, че в изкуството не може да се гонят резултати днес и сега, че става дума за един процес.

„Културата не е математика. Инвестираш сега, а резултатите ще се усетят след 10 години. Първо децата влизат в салона на кукления театър. После се образоват в училища, музеи, галерии, концертни зали, театри. Изкуството трябва да се подкрепя”, каза я.