„Мили деца, отдали сте се на изкуството и това е много хубаво, но и много отговорно. Изисква както много труд и талант, така и любопитство”. С тези думи балетният педагог Русалия Кирова се обърна към деца от Художествената гимназия по време на откриването на изложба с картини на големия Димитър Киров в къщата „Верен Стамболян”.

По традиция на всеки Димитровден маестрото показваше творбите си, а съпругата му я продължава и до днес в негова памет.

Бъдещите наследници на Ди Киро заедно с преподавателите си Илиана Манукова и Полина Станчева разгледаха експозицията и се насладиха на разказите на Русалия.

„Важно е да умеем да се наслаждаваме на всички изкуства. Като се върна назад във времето, в Пловдив живеехме всички заедно – артисти, музиканти, художници. Събирахме се в Народния театър, гледахме спектакли, слушахме концерти. Бяхме навсякъде. Дори се хранехме заедно в стола всеки ден. Изкуството ни вдъхновяваше и говорехме много за изкуство, даже когато се и забавлявахме”, върна назад лентата Кирова.

Русалия заедно с уредника  на постоянната експозиция на Ди Киро (която се помещава в къщата „Стамболян”) Ангелина Рангелова представиха пред  гостите на откриването картини, подбрани от ателието на маестрото. Те са от различни периоди в творчеството на художника.

Едната картина е автопортрет на Димитър Киров, който е рисувал през 1981 г.  Друга пък е запазила образа на Русалия Кирова, рисувана от маестрото през 1967 г.

Останалите работи са посветени на едно от любимите изкуства на майстора – балета. „La dansen”, „Allegro”, „Grande jete”, „Variasion”, „Пициката”, „Балерината” , „Асажио” показват красотата на танца през творческия поглед на художника.

„Той започна да рисува балет, след като дойде при мен в Москва, където бях изпратена на двугодишно обучение при велики артисти като Мая Плисецкая. Гледаше всеки спектакъл и рисуваше. Димитър Киров обичаше и музиката. Рисуваше на фона на музика. Когато рисуваше характерните си разпятия, слушаше Бах, в други моменти любимите Бетовен и Рай Чарлс”, разказа още Русалия Кирова.

Изложбата „Музата балет” може да бъде разгледана от 26 октомври до 11 ноември.