Протест срещу ниското заплащане в сектор „Култура” и необходимостта от дофинансиране ще се проведе в Деня на народните будители. Той ще се проведе пред Столичната библиотека в 12 часа, но в него с акции по места ще се включат представители на културни институции и в Пловдив.

Служители на Държавна опера-Пловдив ще се присъединят към протеста под надслов „Ден на будителите, ден на култура, ден на протест” и ще излязат пред сградата на Дома на културата „Борис Христов” в 14 ч.

Специалистите от Природонаучния и Историческия музеи ще стачкуват символично и ще се окичат с протестни лентички.  Артистите от Драматичния театър също застават зад исканията, който е подкрепен от Съюза на артистите в България,  куклениците ще се включат в протеста в София.

Национална федерация „Култура” към КТ „Подкрепа” излезе с декларация  „срещу унизително ниските възнаграждения на работещите в библиотеките, музеите, галериите, музикалните и театрални институти, Българското национално радио и Държавна агенция „Архиви“.

Недоволството в сектора се дължи и на факта, че българската култура отново не е приоритет за правителството и това си личи по отношение на бюджета и бюджетната прогноза на Министерството на финансите. По последни данни недостигът във финансирането на сценичните изкуства в държавата възлиза на над 80 000 000 лв. и отпуснатите от Министерски съвет близо 18 млн. лева няма да решат проблемите в сектора.

„Все още не са предприети мерки, с които да се актуализират и приемат нови, по-високи единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти, които осъществяват дейност в областта на сценичните изкуства, както и не е подписан Браншовият колективен трудов договор”, обявиха от Национална федерация „Култура“ .

Снимката е илюстративна