Старият калдъръм в двора на Бачковския манастир е премахнат и заменен с големи каменни плочи.

"Предишната настилка бе неравна и създаваше опасност от падане и контузии на богомолците", обясни игуменът дядо Самуил. За преобразяването на двора са похарчени около 300 000 лева, отпуснати от правителството. В момента се търсят пари за църквата "Св. Архангели", която е строена през 13-и век и е една от първите сгради на обителта. Намира се до централния храм "Успение Богородично".

"Св. Архангели" у затворена повече от 30 години заради лошото състояние на стенописите й. Те трябва да бъдат почистени. Напълно реставрирана вече е и централната църква. Възстановяването й отне 3 години. Свещите се палят навън, за да се запазят безценните фрески със златен варак.

Потокът от посетители в манастира не секва. Хората веднага забелязват, че го няма калдъръма, а дърветата се засадени в каменни вази. Всеки се моли за здраве пред чудотворната икона на Богородица. "Непрекъснато се случват чудеса. Жени, които са се сдобили с рожба, даряват детски дрешки. Други пък прохождат и оставят патериците си", казва секретарят на манастира Васил Апостолов, цитиран от 24 часа.

Обителта отсега се готви да посрещне хиляди вярващи по Великден. По традиция на втория ден от Възкресение се прави литийно шествие до местността Клувията.