Изложба „Вдъхновение през прозореца” на учениците от 11в клас, специалност „Рекламна графика”, ще бъде открита официално на 1 юни от 16 часа в „Къща „Верен Стамболян“ в Стария град. Експозицията е организирана от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ с любезното съдействие и домакинство на Общински институт „Старинен Пловдив“. Това е първото културно събитие на гимназията, което ще се състои в реална изложбена среда след периода на извънредното положение. 

Ще бъдат представени 30 произведения на учениците Виктория Илиева, Гергана Савчева, Елена Маринска, Златина Илиева, Мария Кълвачева, Надежда Боянова, Радослава Иванова и Сахак Касапян. Почитателите на изобразителното изкуство ще видят живописни и графични творби в различни техники и стилове. Картините са рисувани самостоятелно от учениците по време на дистанционното обучение в периода от 16 март до 20 май с напътствията и съветите на преподавателите по специални предмети - Ваня Годжелова и Петър Чучулигов. 

Творбите са на тема, свързана с трудния период, през който преминаваме, а именно разпространението на Covid-19 и опасностите и последствията от него. Учениците рисуват света, който ги заобикаля, в момент на социална изолация и отдалеченост от ежедневните им занимания. Те са вдъхновени от гледните точки през прозореца, който не може да ограничи творческото въображение и свободата на мисълта на бъдещите художници. Претвореният авторски поглед през прозореца символизира вярата и надеждата за спокойно бъдеще, в което всеки ученик ще има възможност да създава художествени произведения и да реализира своите идеи. 

TrafficNews, PLOVDIV TIME са медийни партньори на изложбата „Вдъхновение през прозореца“.