Светли четвъртък е четвъртият ден след Възкресението на Исус Христот. На този ден се почитат светите братя Йоан и Яков. Двамата апостоли, както и техният баща са били рибари. Те били сред първите, които Исус избрал за свои последователи. Когато той ги поканил да го последват, двамата веднага оставили рибарския си занаят и тръгнали с него.

След време Исус избрал 12 от последователите си да бъдат негови апостоли. Яков и Йоан били едни от тях. В Евангелията братята Яков и Йоан се наричат синове Зеведееви по името на техния баща Зеведей.

В дните на Светлата седмица се благославят светиите и и Света Богородица: в Светли понеделник - светите апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител.


Не е случайно, че за всички християни Възкресение Христово е най-великият и най-почитаният от всички християнски празници, донесъл светлината на Спасението и просветлението за всички хора по земята. Същността на този празник е в обещанието, че човеците отново ще могат да се върнат в рая, откъдето са изгонени. И Светлата седмица е първата от поредица недели, когато тази светла вест трябва да достигне до всички.

На днешния ден почитаме и паметта на св. Лазар Български. Според запазеното предание родното място на мъченика е село Дебел дял на 15 километра от Габрово. Още като малко момче, Лазар напуска родното място и отива в Анадола, където става овчар. Той е силно вярващ християнин и скоро си навлича гнева на турците.

Един ден заспал докато пасял овцете си. Минала една туркиня, кучето му я нападнало и скъсало дрехата ѝ. Вкъщи тя наклеветила Лазар, че той я е нападнал. Предложили му, че ако се потурчи, няма да повдигат обвинение и ще му дадат 1000 гроша, а ако откаже, ще го убият. Той категорично отказал. Тогава го дали на съд и го подложили на жестоки мъчения, но той не се отказал от вярата си. Самият Лазар лично пожелал да бъде екзекутиран в името на Христос. Осъдили го на обесване. Събрали се много християни да се молят за него, дори турците се смутили от смелостта и волята, които проявявал. Лазар сам се качил на бесилото. Молел се горещо на Св. Георги, защото този ден бил Гергьовден.

Християните погребали тялото му с чест. След време от гроба му започнало да се усеща благоухание. Тогава мощите му били пренесени в олтара на селската църква. Над неговите свети мощи са ставали многобройни чудеса. Образът му е изписан в цял ръст в параклиса „Свети Архангели“ в Рилския манастир.