Кръстю Кръстев е новият стар директор на Есенния международен фестивал "Сцена на кръстопът", обявиха организаторите на форума на специална пресконференция за предстоящото издание. Бившият министър на културата се завръща и в екипа на Драматичния театър като арт директор.

"Фестивалът се завръща с разнообразна и пъстра програма, всеки ще открие своето заглавие. Ще има и множество съпътстващи събития. Мотото тази година е "Театъра: Огледалото", каза програмният директор на фестивала Росица Обрешкова.

За програмата говори и Кръстю Кръстев.

"Тазгодишната програма е специална. Обърнали сме внимание на представления, които са знаци на театралната карта на България. Интересни са като теми, с големи актьори. Откриването е с "Без кръв" по любимия ни Алесандро Барико. Режисьор е Диана Добрева, а в екипа се включват и талантливи колеги от театъра във Велес. Драматичният театър има и още една премиера на Камерна сцена на "Елизабет - кралицата девственица" на режисьора Маргарита Мачева. Общо 20 са фестивалните заглавия, които ще можем да гледаме от 10 до 21 септември. Ще ни гостуват Младежкият театър, Малък градски театър "Зад канала", Театър 199, Театър Българска армия, Театрална работилница "Сфумато", "Театро", "Топлоцентрала", театрите от Търговище, Бургас, Габрово и Благоевград", каза той.

Кръстев очерта и силното международно присъствие на театри от Украйна, Гърция и Националния театър на Унгария.

"Гостуването на трупата на Будапеща ще бъде едно от най-важните събития, които ще се случват на театралната сцена в България през тази година", подчерта Кръстев.

В програмата са заложени и няколко специални събития. Фестивалът ще отбележи 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов със спектакъла "Когато светът беше шарен" на Драматичен театър-Търговище.

"Празнуваме Татяна Лолова" ще е поредица от събития - представяне на книга, малък спектакъл и изложба, по повод 90 години от рождението на великата актриса.

Диан Никифоров пък ще представи книгата си "Олимпийци", на която ще присъстват всички живи големи шампиони.

Традиционната вече кръгла маса е на тема "Европейски театър на кръстопът".

"Програмата е пъстър калейдоскоп както от знакови представления от България, така и от разнообразни събития в съпътстващата програма. Ще поканим на театър цялото семейство - деца, майки, бащи, баби и дядовци на едно страхотно представление "Пипи Дългото чорапче", което ще се играе два пъти. Ще има уъркшоп за помощник-режисьори, както и кафе срещи с популярни актьори", обяви и директорът на Драматичния театър Сюзанна Арутюнян-Василевска.

Своите поздравления към екипа на фестивала отправи зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

"Община Пловдив се стреми да обявява събитията си максимално рано, за да може да привлече и публики от други градове. Радвам се на силната международна програма, защото тя е резултат от създадените международни връзки от Драматичния театър, който в последно време пътува много", каза Панов и припомни, че някои от най-големите проекти на трупата са реализирани със средства от фондация "Пловдив 2019".

Специален гост на пресконференцията бе Юджийн Чаплин, който тази вечер ще представи спектакъла, посветен на баща му - Чарли Чаплин.

Синът на Чарли Чаплин: Имахме свободата да бъдем себе си, възпитаваше ни с личен примерЮджийн Чаплин ще разкаже своите лични спомени в спектакъла „Chaplin Pianissimo” на 12 юни в Пловдив