Страшни кукерски маски в гигантски размери застинаха на пловдивския пл. "Съединение" и предизвикаха интереса на пешеходците. Те са там не само за да гонят злите духове, а да рекламират ХХ-ия Международен маскараден фестивал "Кукерландия" в Ямбол.

Форумът се провежда всяка година, в периода от 28 февруари до 3 март, а сборището привлича множество участници от всички краища на света, както и много туристи.

Кукерството неизменно е свързано с наближаването на Сирни Заговезни и обичаите по прогонване на злото. Празникът напомня, че наближава пролетта и земята се събужда. Затова участниците пресъздават заораване и засяване на земята, наричания за здраве, берекет и плодовитост.

Кулминацията на ямболския фестивал е на 2 и 3 март, когато са дефилетата на участниците, а местният парк е пълен с маскирани участници. Събитието предлага и много допълнителни забавления за посетителите.

Куклите маски, подредени на площада в Пловдив, провокират интереса и на публиката под тепетата към атрактивния фестивал.