Компрометираният зид на ул. „Митрополит Паисий” ще бъде възстановен след завършването на обществената поръчка „Проектиране, авторски надзор, изграждане, реконструкция, рехабилитация и ремонт на инфраструктурата в защитените зони на територията на Район „Централен”. Тя е отворена за участие до 10 юли и е на стойност 2 милиона лева без ДДС.

В поръчката са заложени няколко дейности, които са свързани с компрометирани калдъръмени настилки, почистване, ремонтиране и укрепване на подпорни стени, ремонт и монтаж на пожарни хидранти, дъждоприемна мрежа, почистване и пребоядисване на съществуващите метални парапети.

„Няколко обекта са от първостепенно значение и веднага след като бъде избран изпълнител и, надявам се, няма обжалване, ще подпишем възлагателен протокол”, коментира кметът на „Централен” Георги Стаменов.

В някои от намесите ще се наложи да бъде изготвен проект, който да бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. Такъв е случаят с подпорния зид на ул. „Митрополит Паисий”, който най-вероятно ще трябва да бъде пренареден отново и да бъде обърнат наклона му навътре. Същата е ситуацията и с друг обект, който спешно се нуждае от намеса – стълбите към Стария град от северната страна на тунела, и обрушената петметрова подпорна стена.

„ Цялата носеща стена е поддала, стълбите са силно компрометирани. Има два възможни подхода – фугите да бъдат запълнени с бетон. По-добрият вариант обаче да се подготви проект и да бъдат основно ремонтирани, за да са здрави и сигурни и в следващите 100 години”, коментира пред медията ни Георги Стаменов.

Компрометирани зидове има и отстрани на къща „Ламартин”, но те са малки и ще бъдат възстановени много бързо и лесно.

Без проект, но при спазване на ясните правила на НИНКН ще бъдат пренаредени калдъръмите  около АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”.

„Това са най-невралгичните точки, които се нуждаят от спешна намеса. Наясно сме и работим възможно най-бързо да се вземат мерки”, каза кметът на „Централен”.