Плаващите кейове на Кристо Явашев се местят в Гребната база на Пловдив за снимките на новия български филм „Завръщане”.  Те ще бъдат фон на финалната сцена, в която героят на Орлин Павлов изнася концерт. Кадрите ще бъдат заснети на 28 август на Гребната, а пловдивчани и гостите на града ще станат преки участници в кино случването.

Свързахме се с фирмата, която е изработила понтоните на Кристо за инсталацията в езерото Изео. Тя е българска и ще изработи за нас подобна платформа, която ще плава в Гребната, а там ще се качат някои от най-талантливите пловдивски музиканти като Милен Кокушаров, Мартин Тошев, Александър Дюлгеров, разказа Башар Рахал. Идеята за лентата се родила при едно от посещенията му заедно с Ники Илиев в къщата, която има в Габровско.

Заговорихме се  как  мнозина унищожават красивите автентични сгради, за да вдигат огромни комплекси, как няма грижа за някои от тези сгради и те се рушат. Стигнахме и до темата за българите, напуснали родината си, които все повече мислят за завръщане.  Ние търсим щастието някъде другаде, а щастието всъщност е около нас. Надяваме се този филм да подейства вдъхновяващо и хората, които се колебаят да се завърнат у дома. А иначе историята се върту около спасяването на една къща в Стария град, разказа Рахал, който заедно с Богомил Грозев и Ники Илиев е продуцент на лентата. Изпълнителни продуценти пък са Боряна Гидикова и Райна Караянева.

Снимките на филма започват на 3 юни в различни локации на града под ръководството на режисьора Ники Илиев. В лентата ще се снимат редица големи имена от сцената и киното – Бойко Кръстанов, Александър Кадиев, Евелин Костова, Башар Рахал, Рая Караянева. Екипът е получил да и от един от най-значимите български артисти, но предпочита да го запази в тайна, докато не приключи снимачният процес.

Премиерата е на 18 октомври в Пловдив. После филмът ще бъде представен и в другите градове. След това ще бъде излъчен по bTV.

Този филм ще разкаже една красива история, ще бъде красив и цветен и ще покаже чара и магията на Пловдив. Всички в екипа имаме помежду си жестока синергия и се надяваме да се получи хубав филм. Благодарни сме на общината и фондация „Пловдив 2019” за партньорството,  казаха от екипа.