Всеки, попадал някога в болница, знае, че часовете там текат по-бавно – далеч от близките, в непозната среда, в тревожни мисли и често без никакви възможности да се разсееш от реалността.

Ето защо книгите имат суперсилата да направят престоя по-лек, но уви – понякога в бързината нямаш време да се сетиш за това, а друг път се оказва, че си хванал набързо някоя и я прочиташ за нула време.

Затова Института за здравни активности и технологии стартира кампания, с помощта на която седем болници в областите Пловдив и Смолян ще бъдат обособени библиотеки, така че за пациентите престоят там да е поне малко по-лек и приятен.

Това са Клиниката по педиатрия към УМБАЛ "Св. Георги", МБАЛ "Св. Мина", МБАЛ Пловдив към ВМА София, МБАЛ Асеновград, МБАЛ Първомай за детското отделение, МБАЛ "Братан Шукеров" в Смолян и МБАЛ "Проф. д-р Асен Шопов" в Златоград.

Търсят се съвременни детски книги, подходящи за читатели на възраст между 3 и 16 години. Те ще бъдат дарени на отделенията, където малките пациенти геройски преминават през процеса на възстановяване. Също така се набират и актуални заглавия и книги за възрастни, издадени след 2000 г. във всякакви жанрове, които ще бъдат разпределени според нуждите в болниците.

Организаторите предупреждават да не се изпращат стари издания, които дълго време са живели в библиотеката вкъщи, защото интензивният живот в болницата няма да им понесе и за жалост няма да влязат в употреба.

„Ако разполагаш и с работещ таблет, от интензивния сектор на Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив ще са благодарни да го изпратиш нататък за пациентите, които прекарват там дълги часове във възстановяване след хирургична намеса”, казват от организацията.

Книгите ще се събират в офиса им в Пловдив, а след това ще се разпределят според нуждите на всяка болница. Всеки желаещ да се включи, може да се свърже с организаторите на timeheroes.org.