Руската и арменската общност в Пловдив организират камерен концерт "Музика на века" на 25 януари от 18 часа в културен център "Тракарт". Събитието е посветено на творчеството на големия арменски композитор Арно Бабаджанян.

Концертът се реализира с финансовата подкрепа на фондация "Заедно" и е част от съвместната културна програма през 2019 г. на етническите общности с най-стара история в Пловдив. Той ще бъде със специалното участие на баритона Дмитрий Бъйстрой, носител на  Гран-при, лауреат на Трети Балкански фестивал на руската песен и сопраното Светлана Бъйстрая, лауреат на Националния фестивал на руската песен в България. На рояла ще акомпанимира Рузанна Ташчянобявена за най-добър концертмайстор на конкурса "Балканска романсиада".   

Събитието е подарък за всички пловдивчани и специално за почитателите на Арно Бабаджанян, поета Роберт Рождественски, на композиторите Муслим Магомаев и Алексей Екимян, на поета Евгений Евтушенко и на певеца и композитора Шарл Азнавур. Програмата за вечерта включва оперни изпълнения, старинни руски романси и известни песни.

Арно Бабаджанян е роден в Ереван през 1921 г. Изявеният му музикален талант е забелязан, още когато е само на 5 години, а когато е на 7 влиза в Държавната консерватория. През 1938 година заминава да учи в Москва с Висанион Шебалин. 

Като композитор Бабаджанян твори в различни стилове, а голяма част от музиката му е свързана с арменски фолклорни мотиви. Признат е от Дмитрий Шостакович за „брилянтен учител по пиано“. Често на концерти сам изпълнява творбите си.