Градската художествена галерия вече има специален кът в експозицията на ул. „Съборна”, посветен на работата на реставраторите си. В него посетителите могат да гледат филм за етапите, през които преминават специалистите, когато спасяват различни произведения на изкуството.

„Нашата работа е самотна, защото понякога става дума за отнемането на милиметър лак. Изисква се съсредоточеност и в такива моменти и колегите ти пречат. С тези филми посетителите ще придобият впечатления от това, което правим, макар  и малка част.  Все по-голяма е нуждата от реставратори в цяла България. Хубаво е, че тази година НХА обяви прием на 10 такива”, разказа главният реставратор Марина Караиванова. Тя подчерта, че работата в пловдивската ГХГ е привилегия, защото притежава изключителна колекция.

Галерията е една от малкото институции у нас, които могат да се похвалят с реставраторско ателие. То започна да съществува през 2019 г. първоначално в къщата на експозиция „Георги Божилов-Слона”, а сега в голямо ателие в галерия „2019”, което дава възможност да се работи и по възстановяването на голямоформатни творби.

„Успяхме с проекти към Министерство на културата да го оборудваме и с техника, а сега през Норвежката програма и мащабния проект на Община Пловдив „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места” се оборудвахме с монитори, таблети и интерактивни станции”,  разказа уредникът на галерията Милена Китипова.

„Документираме всеки етап от работата. Практиката ни е да използваме обратими материали, защото в бъдеще време може да се окаже, че има нови и още по-съвременни технологии за възстановяване.  Работата ни е бавна – свалянето на лака на дадена картина може да продължи и седмици. Затова се радваме, че посетителите ще имат възможността да научат нещо повече за реставрацията”, обясни Марина Караиванова.

Тя разказа, че всяка реставрация крие своите подводни камъни и може да поднесе изненади.  И посочи за пример творба на Иван Вукадинов: „Започнахме да изпъваме платното и ни изненада една допълнителна дъска, която художникът е добавил, за да дорисува картината. В такива моменти трябва да вземеш адекватно решение как да подходиш”.

Колежката и Славена Зяпкова пък допълни, че нейната голяма страст са иконите. Последната, която реставрирала, ѝ отнела повече от месец.

„Преди реставрацията е необходимо да изготвиш план, да проучиш възможностите и едва тогава пристъпвам към решаването на проблема”, обясни тя.

Детайли от работата на реставраторите могат да научат всички посетители в Градската художествена галерия.

Големият проект по Норвежката програма продължава с изготвянето на предприемачески план, за да бъдат подпомогнати музеите, галерията и Народната библиотека „Иван Вазов” в привличането на повече публика. До началото на следващата година трябва да е готово и мобилното приложение, което под формата на игра ще провокира посетителите да разглеждат повече обекти и да търсят съкровища в тях.  За всички победители в играта през мобилното приложение ще има наградата – голямата ще е свързана със семейно забавление, а малката ще представлява сувенири от пловдивските музеи. 

„Предстои монтирането на климатична инсталация във фондохранилищата на Археологическия музей, което ще даде достъп на публиката. Хората ще имат шанса да видят и библиотеката на Дякович”, разказа един от двигателите на проекта Петя Щерева.